En un món on el minimalisme ha regnat durant anys amb les seves línies netes, espais buits i una estètica neutra i ordenada, arriba amb força una nova tendència que ho capgira tot: el Cluttercore. El seu lema? Desordre organitzat amb moltíssima personalitat. Si ets de les persones que guarda records, col·lecciona objectes únics i t'encanta mostrar qui ets a través de cada racó de casa teva, aquest estil pot ser exactament el que estaves buscant.
A mig camí entre el caos creatiu i l’expressió més pura de la personalitat, el Cluttercore (de clutter, desordre, i core, essència) es basa en exhibir una gran quantitat d’objectes que tenen significat per a tu: records de viatges, fotografies, llibres, figuretes, pòsters, obres d’art... Tot allò que t’omple i et fa sentir bé, en un espai pensat per ser càlid i acollidor.
Però alerta! No es tracta de deixar-ho tot pel mig. La clau del Cluttercore està a aconseguir un desordre que, en realitat, està molt ben pensat.
Vols començar a experimentar amb aquesta estètica sense redecorar tot el teu pis? Comença per les parets de l’habitació. Et donem alguns consells per aconseguir-ho amb estil:
Crea una galeria d’art personal on puguis combinar làmines, quadres, fotografies, retalls de revistes, entrades de concerts o dibuixos. Barreja marcs de diferents mides, formes i colors, però mantingues una gamma cromàtica coherent perquè l’espai no es vegi massa saturat.
Encara que hi hagi molts elements, tenir una paleta de colors definida (per exemple, tons terra, pastels, o una combinació més vibrant) ajudarà a donar cohesió visual a l'espai.
T’agrada el món vintage? Ets fan de l’astrologia, els còmics o el cinema clàssic? Escull una temàtica principal i deixa que tot giri al seu voltant. Això et permetrà acumular objectes i decoracions sense que es perdi l’harmonia.
No amaguis la teva col·lecció de tasses, càmeres antigues o vinils. Penja estanteries lleugeres a les parets per mostrar-les. Cada objecte explica una història i això és exactament el que busca el Cluttercore: mostrar qui ets.
Combina textures i volums. Pots penjar un tapís darrere una estanteria, superposar làmines sobre una paret pintada amb un color fort, o posar una petita guirlanda de llums entre les obres d’art. El layering és bàsic per aconseguir aquest efecte acollidor i visualment ric.
Afegeix coixins estampats, catifes amb motius, cortines de colors o un mirall amb marc retro. Tot suma per donar calidesa i caràcter a l’espai.
Recorda crear zones buides o espais negatius per permetre que la vista descansi. És com quan llegeixes un llibre amb bons marges: l’espai en blanc ajuda a entendre millor el contingut.