Cada any, milers d’estudiants es presenten a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) amb l’objectiu d’obtenir una plaça en el grau universitari desitjat. En aquest procés, es troben amb conceptes clau com la nota d’accés i la nota d’admissió, dues xifres fonamentals que poden generar dubtes.
En aquest article, aclarim en què es diferencien i com es calculen per facilitar l’entrada als estudis superiors.
El primer que has de tenir en compte és que la nota d’accés pot ser d’un mínim de 5 i un màxim de 10. És el resultat de la nota mitjana de batxillerat (que compta un 60%) i la nota final de la fase general (que compta un 40%, sempre que hagi estat igual o superior a 4).
La nota d’admissió, en canvi, pot arribar fins a 14 i és la que es té en compte per a la preinscripció universitària. Per arribar fins a 14, es tenen en compte les matèries de la fase específica, concretament les dues matèries que, un cop ponderades, et donin millor qualificació.
També, cal que tinguis en compte que, perquè una matèria ponderi cal que estigui vinculada a la branca de coneixement en què s’inscriu el grau al qual vols fer la preinscripció.
Com dèiem, aquesta nota incorpora la qualificació de la nota d’accés juntament amb les qualificacions de la fase d’admissió, també coneguda com a voluntària.
Batxillerat: es compatibilitzaran la qualificació mitjana de Batxillerat i de la fase d’accés de la selectivitat.
Tècnics Superiors: la nota d’accés prové exclusivament de la nota mitjana obtinguda en el cicle formatiu de grau superior
Pel que fa a les qualificacions de la fase d'admissió de la selectivitat, es comptabilitza la nota de dues matèries de modalitat de les que t'examinis, ponderades segons el coeficient que els hi correspongui (0,1 o 0,2).
Imaginem que la Laia vol estudiar el Grau d’Infermeria a la UB. A continuació t’expliquem amb un exemple, com ho hauria de fer:
📌 Nota de tall a la UB: 10,48
📌 Pas 1: Calcula la NAU
Nota d’accés a la universitat = (7,8 × 0,6) + (6,5 × 0,4)
Nota d’accés a la universitat = 7,08 + 2,6 = 7,68