Aquest cap de setmana ha tingut lloc la primera competició de Freestyles en català. Una històrica final de rap improvisat que ja té nom guanyador: Dani Entreliti. Es tracta del primer torneig de rap improvisat en aquest idioma de la història i un total de 16 freestylers han pujat a l’escenari, després d’una sèrie de rondes classificatòries dutes a terme durant el 2024 per Barcelona i la seva àrea metropolitana (Hospitalet de Llobregat i Terrassa, entre d’altres), així com per Andorra i Lleida.
La competició ha estat d’un altíssim nivell, amb grans dosis d’agilitat mental, vocabulari, mètrica i molta improvisació. El guanyador ha estat en Dani, un jove banyolí de 27 anys que ha competit amb els 16 millors rapers en català davant d’unes 500 persones.
Hi han competit freestylers vinguts d'arreu del territori com els semifinalistes Joel, de Reus, i Yung Rovelló, de Calella, o Carles Banchs "Vanks", de Mataró, que s'ha batut en el duel final amb Dani Morante, Dani Entreliti. El guanyador confessa que el rap li ha obert un món, en el qual ha trobat una via d'escapament terapèutica.
En Entreliti fa vuit anys que va començar a fer rap i ha dut a terme diversos projectes, a més de formar part del col·lectiu musical ‘97 Onzas’. Tal com expliquen des de Ràdio Banyoles, el jove viu el freestyle com una manera de descobrir el món i canta fent lletres que li suposen una teràpia i una via d’escapament mental per a ell. La seva especialitat no són les batalles, perquè gairebé no n’ha fet, però diu que es va sentir molt còmode.
L’origen d’aquesta iniciativa es va iniciar el 2021 amb les primeres trobades d’aquests especialistes, organitzades pel col·lectiu Raplegats, amb al voltant d'una desena de persones. Arran que el projecte Perifèria Gold Battle (una proposta que utilitza el rap com a eina transformadora) guanyés el Premi Lluís Carulla 2022 com a millor idea va donar empenta al freestyle.
D’aquesta manera, la feina conjunta de Gold Battle (s’encarrega de muntar aquest tipus d’espectacles), l’associació cultural Llobregat Block Party i Raplegats va desembocar amb l’organització d’aquesta primera competició en català.