Cada cop es parla més de salut mental. Els joves són la generació que més ho fan i ha deixat de ser un tema tabú. Tot i això, un informe del Departament de Salut no ha portat molt bones notícies al respecte.
Segons aquest informe, els últims cinc anys s’ha més que triplicat el nombre de menors de 15 anys a qui han receptat antidepressius, sobretot entre les noies. Els professionals de la salut mental fan una crida a detectar abans la malaltia, ja que, diuen, el tractament és clau per evitar les temptatives de suïcidi. Una tendència que es va enfilar de valent entre els adolescents durant la pandèmia i que, segons els especialistes, té dues claus.
El Departament de Salut conclou que a més d’1,2 milions de persones els van donar, com a mínim, un antidepressiu. Això vol dir un 169% més que el 2020. Entre els més petits de 15 anys, la pujada ha estat del 253%.
Els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) van atendre un 9,5 % de la població per trastorns depressius, amb una clara predominança en noies (el 12,3 % en comparació del 5 % en nois). La mitjana de visites l’any per pacient va ser de 12,2 i es van atendre un total de 2.203 casos, un 10 % més que el 2020, dels quals el 74 % eren noies.
No hi ha xifres exactes, però els experts asseguren que entre els motius hi ha la pandèmia i l’ús dels telèfons mòbils i les xarxes socials. De fet, els experts consideren que les xarxes socials i l’augment de l’assetjament escolar generen més situacions de risc. Segons la cap de psiquiatria infantil i juvenil de l’hospital, Montserrat Pàmies, “el 90% dels casos de suïcidis en adolescents estan lligats a depressions”.
Els principals símptomes de la malaltia són: tristesa permanent i la incapacitat d'experimentar plaer. El tractament acostuma a ser una combinació de teràpia i fàrmacs.