Logotip de Adolescents.cat

Creixen les denúncies per violència de gènere entre joves: els senyals que has d'identificar

per Redacció, el 25 de novembre de 2024 a les 12:30

Les denúncies per violències masclistes en l'àmbit de la parella creixen un 3% entre el 2023 i els primers 10 mesos del 2024, amb un augment del 5,1% de les denúncies per violència sexual.

Un informe elaborat pels Mossos d’Esquadra amb motiu del 25N, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, destaca un increment del 5% de les denúncies de violència sexual sobretot entre els joves. Les agressions sexuals a menors de 16 amb penetració i sense violència han passat de 7 al 2023 a 20, el que suposa un increment del 186%.


Les dades també s’han referit al creixement de les agressions entre els joves tenint en compte que ens trobem en un context “de negació d’aquesta violència” a causa de “perjudicis, mites i creences” que s’arrosseguen.
“Aquest increment de denúncies és degut, per una banda, al fet que alguns joves busquen restaurar el model de masculinitat tradicional i neguen la violència de gènere en un context on proliferen els discursos misògins”, ha apuntat la portaveu que ha afegit que, per altra banda, “cada cop hi ha més dones joves que estan identificant més fàcilment la violència sexual vinculada al consentiment i no a l'exercici de violència o intimidació”, ha explicat Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos.


Com pots identificar la violència de gènere?

Com indiquen les xifres, la violència de gènere creix entre els i les adolescents, i per això compartim amb vosaltres alguns senyals que pots tenir en compte per identificar si tu o alguna amiga ho està patint.

  1. Aïllament social: La persona deixa de banda totes o vàries de les seves relacions socials i evita quedar amb amistats o es mostra més distant.

  2. Hermetisme: La persona no parla de gairebé res, potser abans s’expressava molt més sobre la seva vida o sentiments i ara ja no ho fa.

  3. Baixa autoestima: L’autoestima baixa en picat, hi ha inseguretat, falta de confiança i sentiment d’inferioritat.

  4. Absència de límits: La persona és incapaç de dir que NO, ho fa tot per complaure a la parella, prioritzant les necessitats de l’altre i oblidant-se de les pròpies.

  5. Aferrar-se amb força a allò positiu: En les relacions de violència masclista també hi ha moments “bons” i de calma. La persona s’aferra a aquests moments per seguir enganxada a la relació i defensa a la parella contínuament, pintant-la com algú perfecte.

  6. Dubtes sobre la relació: Hi ha sentiments i pensaments ambivalents sobre la relació. Per una banda, sents que no pots viure sense aquesta persona, però per l’altra et sents cansada i trista perquè la relació et fa mal.

  7. Baixa el rendiment escolar: La relació desgasta tant i treu tanta energia, que baixa la capacitat de concentració en les altres àrees vitals com els estudis.

  8. Alteracions del son i la gana: Una relació de violència genera molt estrès i això altera funcions fisiològiques bàsiques com la son i la gana. 

  9. Irritabilitat: La persona es mostra irritable i a la defensiva, i encara més quan critiquen la parella o la relació. La insistència en que deixi la relació només porta més pressió, distanciament i dependència cap a l’agressor.

Què pots fer si creus que tu o algú està patint violència de gènere?

Si creus que estàs en una relació de maltractament, pots demanar ajuda gratuïta a l’Institut Català de les Dones (ICD). Segons on visquis el recurs es diu SIAD (comarques) o PIAD (Barcelona).

També tens un telèfon de la Generalitat d'atenció 24 h per a dones en situació de violència: 900 900 120. En aquest telèfon poden fer contenció, activar recurs d'emergència si fa falta o informar-te de quines opcions i recursos tens segons la teva situació.
També pots posar-te en contacte amb els Mossos d’Esquadra a través de WhatsApp amb el telèfon 601 00 11 22.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: