A partir de l'any 2025, els estudiants catalans que es presentin a les proves de selectivitat en les assignatures de llengua catalana i castellana ja no tindran lectures obligatòries comunes.
La decisió elimina els textos literaris que fins ara eren lectura obligatòria per a tots els estudiants, com les obres de Mercè Rodoreda o Federico García Lorca, que sovint s’havien d’estudiar com a part essencial de la preparació per als exàmens. Segons el Consell Interuniversitari, el canvi busca impulsar una prova més centrada en les competències interpretatives i en la capacitat de lectura crítica, en lloc de posar èmfasi en la memorització i l’anàlisi literària específica d’obres concretes.
Segons Educació, cada centre treballarà l’educació literària amb les lectures que consideri. Tot i això, la conselleria els ha fet arribar unes propostes. D’aquesta manera, no hi haurà una llista de lectures obligatòries, però sí que serà necessari que els alumnes de batxillerat facin diverses lectures a proposta dels centres per consolidar les competències i els coneixements de l’etapa.
Aquesta modificació forma part d’un conjunt de reformes que es plantegen per renovar el sistema d’accés universitari. Per tant, a partir de l’any vinent les PAU avaluaran la competència literària amb preguntes sobre tòpics, gènere i recursos literaris, basades en fragments que no tenen per què haver llegit tots els estudiants. Aquests, però, serviran per connectar amb els conceptes apresos i les lectures realitzades durant l’etapa i avaluar el judici crític i la comprensió lectora.