Les entrevistes per a pràctiques poden ser la primera experiència de molts joves amb el món laboral, i és normal sentir-se nerviós o cometre algun error. Tot i que són situacions de selecció menys formals que les d’un lloc de feina definitiu, les empreses es fixen en les actituds i preparació dels candidats per avaluar la seva adequació a l’equip. Coneix alguns dels errors més comuns que els candidats cometen en entrevistes de pràctiques i aprèn com evitar-los per tenir una experiència més exitosa.
1. No preparar-se prou sobre l’empresa
Entrar en una entrevista sense conèixer bé l’empresa i els seus valors pot fer l'efecte de desinterès o falta de professionalitat. Els entrevistadors busquen persones que, fins i tot per a pràctiques, mostrin un mínim de compromís.
Com evitar-ho? Investiga a fons l’empresa abans de la reunió. Revisa el seu web, coneix els productes o serveis que ofereix i informa't sobre els seus valors corporatius. Demostrar interès genuí en l’empresa et donarà punts positius.
2. No tenir clara la motivació per fer les pràctiques
Respostes poc convincents a la pregunta “Per què vols fer aquestes pràctiques amb nosaltres?”. Quan els candidats no tenen clares les seves motivacions, es transmet una imatge de falta d’objectius.
Com evitar-ho? Reflexiona prèviament sobre els teus motius. Pensa en com aquesta experiència et pot ajudar en la teva carrera i quines habilitats concretes esperes aprendre o millorar. Respostes personalitzades mostren autenticitat i interès.
3. Parlar negativament d'experiències o de companyies anteriors
Queixar-se de pràctiques anteriors, companys o professors pot donar una imatge immadura i poc professional.
Com evitar-ho? Si t’han de preguntar per experiències passades, fes servir un enfocament constructiu. Focalitza’t en els aprenentatges i el creixement personal, fins i tot si l’experiència no va ser perfecta. Això demostra capacitat d’autoreflexió i maduresa.
4. No preparar preguntes per a l’entrevistador
Quan no es tenen preguntes preparades, l'entrevistador pot interpretar que el candidat no té interès en l’empresa o en la posició.
Com evitar-ho? Porta algunes preguntes pensades per al final de l’entrevista. Pots preguntar sobre els projectes en què treballaràs, l’equip o la cultura de l’empresa. Això demostra un interès actiu i una actitud proactiva.
5. Exagerar o inflar el currículum
De vegades, els candidats afegeixen habilitats o experiència que en realitat no tenen, la qual cosa pot posar-los en situacions compromeses durant l'entrevista.
Com evitar-ho? Sigues sincer en el teu currículum i destaca les habilitats que realment tens. Si alguna cosa no la domines del tot, pots comentar que estàs disposat a aprendre. La sinceritat és molt valorada i evita malentesos futurs.
Consells finals per triomfar en l'entrevista de pràctiques
- Practica l'entrevista amb amics o familiars per reduir la por escènica i guanyar fluïdesa en les teves respostes.
- Demostra actitud de curiositat i ganes d’aprendre: Les pràctiques són un període d'aprenentatge, i les empreses valoren les persones motivades i obertes a noves experiències.
- Porta còpies del teu currículum i un portafolis amb exemples de treballs o projectes si en tens. Això demostra organització i interès.
- Acaba l’entrevista amb agraïment i recorda que pots demanar informació sobre els pròxims passos del procés de selecció.