Tenir un preservatiu trencat pot ser estressant, però el més important és mantenir la calma i saber què fer a continuació. Els preservatius són molt efectius per prevenir l'embaràs i les infeccions de transmissió sexual (ITS), però cap mètode és 100% segur.
Està bé tenir dubtes i és normal que una situació com aquesta et generi inseguretat. No tinguis por de parlar amb adults de confiança o amb professionals. Aquí et donem alguns consells si et trobes en aquesta situació.
Si notes que el preservatiu s’ha trencat durant la relació sexual, és important aturar-se tan aviat com sigui possible. Això ajudarà a minimitzar el risc d'un embaràs no desitjat o d'infeccions.
Si hi ha risc d'embaràs i no utilitzes cap altre mètode anticonceptiu, la píndola d'emergència (coneguda com a "píndola del dia després") pot ser una opció. Aquesta píndola és més efectiva com més aviat es prengui després de la relació sexual, i pot comprar-se sense recepta a les farmàcies.
És recomanable acudir a un centre mèdic o parlar amb el teu metge de confiança. Ells poden oferir orientació sobre què fer en cas d’exposició a possibles infeccions de transmissió sexual i informar-te sobre proves preventives.
Algunes ITS no mostren símptomes immediats, per tant, fer-se una prova és una manera responsable de cuidar la teva salut. Les proves es poden fer en centres de salut i consultoris mèdics, on t’orientaran i, si fos necessari, podrien iniciar un tractament.
Els preservatius solen trencar-se si no es fan servir correctament, per exemple, si es guarden malament o estan caducats. Comprova sempre la data de caducitat, guarda’ls en un lloc fresc i sec, i col·loca’l correctament. Això pot ajudar a evitar altres incidents en el futur.