Logotip de Adolescents.cat

Canvi d'hora aquest octubre: quan passem a l'horari d'hivern?

per Adolescents.cat, el 26 d'octubre de 2024 a les 12:00

La matinada d'aquest dissabte 26 al diumenge 27 d'octubre, Espanya i molts altres països europeus faran el canvi d'horari per adaptar-se a l'horari d'hivern. A les 3:00 h de la matinada, el rellotge s'endarrerirà una hora, passant a ser les 2:00 h. Amb aquest canvi dormirem una hora més i passarem a tenir més llum durant el matí, però començarà a enfosquir-se més aviat.

El debat sobre la fi del canvi d'hora ha estat present en els últims anys dins de la Unió Europea. El 2018, la Comissió Europea va proposar eliminar el canvi d'hora estacional a partir de 2021. Tot i això, els estats membres encara no han arribat a un acord sobre si cal adoptar definitivament l'horari d'estiu o l'horari d'hivern, i la decisió final continua pendent. Així doncs, de moment, el canvi d'horari es mantindrà fins a nova ordre.


Mentrestant, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) recull quins són els pròxims canvis d’hora a l’Estat:

  • 27 d’octubre del 2024 per passar a l’horari d’hivern
  • 30 de març del 2025 per passar a l’horari d’estiu
  • 26 d’octubre del 2025 per passar a l’horari d’hivern
  • 29 de març del 2026 per passar a l’horari d’estiu
  • 25 d’octubre del 2026 per passar a l’horari d’hivern

Consells per adaptar-se millor al canvi d'hora

  1. Ajusta l'horari de son gradualment: Si pots, avança l'hora d'anar a dormir durant els dies previs. Això farà que el canvi sigui menys brusc.
  2. Exposa't a la llum natural: Durant els dies següents al canvi, intenta estar a l'exterior durant les primeres hores del dia per ajudar el teu cos a adaptar-se al nou horari.
  3. Mantingues rutines: Intenta seguir els horaris habituals de menjars i activitats per ajudar el teu cos a acostumar-se.
  4. Evita la cafeïna i les pantalles abans de dormir: Aquests estímuls poden interferir amb el son i dificultar l'adaptació.

Aquest canvi d'hora afectarà milions de persones a Europa, i mentre esperem una decisió definitiva de la Unió Europea sobre si aquest sistema es mantindrà o no, podem seguir alguns d'aquests consells per fer la transició més suportable.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: