Si estàs començant a buscar feina és important que coneguis LinkedIn. Es tracta d’una eina que permet connectar-te amb professionals dels àmbits que t’interessen i, per això, és aconsellable crear-se un perfil com més aviat millor.
LinkedIn és una xarxa social professional, com una mena de Facebook, però orientat al món laboral, on les persones no només comparteixen la seva experiència professional sinó que també connecta amb altres professionals, empreses i oportunitats de treball.
Quan et registres a LinkedIn, crees un perfil que és similar a un CV online, però molt més dinàmic i interactiu. Pots afegir la teva experiència, habilitats, projectes, cursos que has fet, i molt més. A partir d'aquí, pots començar a connectar amb altres persones que treballen en sectors que t'interessen o que podrien ajudar-te en el futur. A més, a través de LinkedIn pots seguir empreses, rebre notícies del sector i, quan estiguis preparat, buscar feina directament des de la plataforma. Apunta aquests consells per treure tot el profit a la xarxa social.
El primer que qualsevol veurà és la teva foto de perfil, i LinkedIn és una xarxa professional. Evita les fotos informals i tria una imatge on apareguis professional, però natural. Una bona il·luminació i un fons senzill fan meravelles.
Molts joves es queden només amb el títol d'"Estudiant" o "Buscant pràctiques", però pots ser més creatiu. El teu titular ha de dir qui ets i què busques, per exemple: “Estudiant de Disseny Gràfic amb passió per la creativitat digital”. Això ajudarà a fer que les persones del teu sector t'identifiquin ràpidament.
A l’extracte pots explicar més sobre tu mateix de manera personal. Aquí és on pots destacar què t’apassiona, quins són els teus objectius i en què ets bo. Utilitza aquesta secció per mostrar la teva personalitat i fer que la gent tingui ganes de saber més sobre tu.
Quan descrius la teva experiència, habilitats o estudis, fes servir paraules clau relacionades amb el camp en el qual vols treballar. Les paraules clau són termes que utilitzen els professionals d'aquest sector. Això ajuda que el teu perfil aparegui als resultats de cerca quan algú està buscant algú amb el teu perfil.
LinkedIn permet afegir projectes, voluntariats, certificacions i cursos en línia. Això és especialment útil si encara no tens experiència laboral formal. Pots afegir activitats extraescolars, competicions a les quals hagis participat o projectes personals que mostrin el teu talent.
Una funció poc coneguda és que pots personalitzar l'URL del teu perfil. Quan edites el teu perfil, LinkedIn et dona l'opció de canviar l'enllaç que condueix al teu perfil. En comptes de tenir una sèrie de números i lletres, pots fer que sigui només el teu nom, com per exemple: www.linkedin.com/in/jordi-perez. Això fa que el teu perfil sembli més professional i fàcil de compartir.
A LinkedIn, altres persones poden validar les teves habilitats o escriure recomanacions. Pots demanar-ho a professors, mentors o companys amb qui hagis treballat en projectes. Les validacions donen credibilitat al teu perfil i fan que sembli més complet.
No n'hi ha prou amb crear el perfil i oblidar-te’n. Participa a LinkedIn compartint contingut que t’interessi, comentant publicacions o seguint persones i empreses del teu sector. Això farà que siguis visible i et podràs començar a construir una xarxa de contactes, una cosa molt útil quan vulguis trobar pràctiques o feina.