Catalunya es manté com la comunitat de l’estat que detecta més infeccions de gonorrea i clamídia i se situa en quarta posició pel que fa als casos de sífilis, el 2023.
Segons l’informe 'Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya', Catalunya lidera els casos de gonorrea amb un total de 13.062, i també els de clamídia, on ha registrat 15.374 infeccions en el darrer any.
Les dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona de l'any 2022 apunten que les ITS també estan disparades a la capital catalana. Els casos de clamídia s'han incrementat un 49% i els de gonorrea han augmentat un 34,48%. Però no només a Barcelona i Catalunya les infeccions van l'alça, els casos d'ITS creixen arreu d'Europa i se situen en el seu màxim històric.
Els experts creuen que part d’aquest augment és perquè s’han millorat els sistemes de detecció i perquè es fan molts més controls, fins i tot a persones asimptomàtiques. Tot i això, també posen en el centre del problema l’increment de les conductes de risc, és a dir la disminució de l’ús del preservatiu entre els joves i l’augment del nombre de parelles sexuals al llarg de la vida.
La gonorrea és una infecció que afecta principalment les zones genitals, la gola i el recte. Aquesta malaltia es pot transmetre fàcilment durant el sexe vaginal, oral o anal sense protecció. Sovint, les persones infectades no presenten símptomes immediatament, fet que augmenta el risc de transmetre la infecció sense saber-ho.
Quan apareixen els símptomes, poden incloure dolor o picor en orinar, secreció genital inusual i, en els casos d'infeccions més avançades, dolor abdominal o febre. Si no es tracta a temps, la gonorrea pot causar complicacions greus, com infertilitat o infeccions greus en altres parts del cos.
La clamídia és també molt comuna entre els adolescents, i com passa amb la gonorrea, moltes vegades no presenta símptomes. Els símptomes poden aparèixer dies o fins i tot setmanes després de la infecció i poden incloure dolor en orinar, secreció vaginal o peniana, o dolor abdominal.
Si no es tracta, la clamídia pot tenir conseqüències serioses per a la salut, especialment per a les dones, ja que pot provocar inflamacions en els òrgans reproductors i, en casos greus, infertilitat.