Logotip de Adolescents.cat

El fenomen Sally Rooney: per què has de llegir els seus llibres?

per Adolescents.cat, el 17 d'octubre de 2024 a les 19:00

Sally Rooney s'ha convertit, en pocs anys, en una de les escriptores més influents del moment. Amb només 4 novel·les publicades ha captivat milers de lectors arreu del món, especialment els joves, ha venut més de tres milions de llibres a tot el món i ha estat traduïda a quaranta idiomes. S’ha consolidat com a la gran escriptora dels “millennials”, i molts parlen d’ella com a la “Jane Austen de les noves generacions”. 

Però què té la narrativa de Sally Rooney que ha calat tant a tota una generació? 

Doncs bé, l’escriptora tracta temes que ens toquen de prop: la incertesa sobre el futur, la dificultat de connectar realment amb els altres en un món tan digitalitzat, i les tensions entre el desig de ser feliç i la sensació constant de no estar a l'altura. Ens dona una visió moderna de l’amor que ha deixat empremta dins el panorama literari. A més, el seu estil natural i directe fa que les seves novel·les semblin més una conversa amb un amic proper que una obra literària. 


Converses entre amics 

Va ser el seu gran debut. Es tracta d’una novel·la de ficció que explora l'amor i les relacions sense etiquetes. La història ens relata la vida de Frances i Bobbi, una exparella que coneix a la Melissa, una escriptora, i el Nick, el seu marit. Ambientada en la bohèmia irlandesa, la novel·la presenta diàlegs enginyosos i un humor subtil, abordant temes com l'amistat, el desig i la gelosia. Sally Rooney reflexiona sobre el poder de les interaccions humanes, la infidelitat i el lliure albir, consolidant-se com una de les veus més prometedores de la seva generació amb aquesta obra aguda i reveladora. 


Gent normal 

La seva novel·la portada a la gran pantalla i la més ben reconeguda. Connell i Marianne són dos estudiants de secundària que provenen de diferents entorns socials. La seva relació oscil·la entre l'amor i la incomprensió, explorant temes de vulnerabilitat, identitat i la complexitat dels vincles contemporanis. Tracta la fascinació mútua, l'amistat i l'amor entre dues persones que no aconsegueixen trobar-se, reflexionant sobre la dificultat de canviar qui som. 

On ets, món bonic? 

Dues amigues que s'aproximen als trenta anys en ciutats diferents. Alice, una escriptora, demana a Felix, un treballador d'un magatzem, que l'acompanyi a Roma per promocionar el seu llibre. A Dublín, la seva millor amiga, Eileen, supera una ruptura i comença a flirtejar amb Simon, un noi que coneix des de petita. Mentre s'acosta l'estiu, les dues noies s'envien correus electrònics per posar-se al dia sobre les seves vides. Alice, Felix, Eileen i Simon són joves que s'enfronten a l'amor, l'amistat i la incertesa del món. L’escriptora analitza amb profunditat el comportament humà i la bellesa dels clars i foscos de la vida. 

Intermezzo

La seva última novel·la ens parla d’en Peter i l’Ivan Koubek, dos germans molt diferents. En Peter, un advocat carismàtic a Dublín, lluita per controlar la seva vida personal després de la mort del seu pare i manté relacions amb dues dones: el seu primer amor, la Sylvia, i la Naomi, una estudiant despreocupada. L’Ivan, de vint-i-dos anys, és un escaquista reservat que es considera l'antítesi d’en Peter. Després del funeral, l’Ivan coneix la Margaret, una dona catorze anys més gran, i les seves vides es connecten ràpidament. La novel·la explora el dolor, el desig i les possibilitats de la vida, així com la relació entre els dos germans. 

Amb aquestes quatre obres mestres Sally Rooney s’ha guanyat el nostre cor i ens ha endinsat a un viatge a la Irlanda moderna. Si ja les has llegit i busques alguna novel·la i autora del mateix estil, pots provar de llegir la Sara Torres, escriptora que se situa al centre de debats contemporanis sobre la identitat i la deconstrucció de normes socials tradicionals. Les seves dues novel·les, La seducción i Lo que hay, són tot un encert. 

Maggie O’Farrell, escriptora britànica i irlandesa, també ofereix retrats de personatges complexos a les seves novel·les. Té la capacitat de capturar la complicació de les relacions i els moments més íntims dels seus personatges de manera captivadora. Amb això, us animem a endinsar-vos en l'univers de Sally Rooney, on les emocions són palpables i les relacions es despleguen amb tota la seva profunditat. Si encara no heu descobert les seves històries, és el moment perfecte per deixar-vos sorprendre per una autora que ja ha marcat una generació.

Amb la col·laboració de: 
Associació de Joves Lectors Catalans
www.joveslectors.cat

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: