Logotip de Adolescents.cat

Responent les 10 preguntes més comunes sobre sexe

per Adolescents.cat, el 15 d'octubre de 2024 a les 21:00

El sexe és un tema que desperta moltes preguntes, sobretot entre els qui comencen a explorar la seva pròpia sexualitat. És normal tenir dubtes, i la millor manera de resoldre'ls és amb informació clara i fiable. A continuació, responem a les 10 preguntes més comunes sobre sexe que molts joves es plantegen.

1. És normal sentir-se nerviós abans de tenir sexe per primera vegada?

Sí, és totalment normal sentir-se nerviós o nerviosa abans de la primera vegada. És una experiència nova, i com amb qualsevol situació desconeguda, els nervis poden aparèixer. El més important és sentir-se preparat, tenir confiança amb la parella i parlar obertament dels teus sentiments i expectatives.


2. Què és el consentiment, i per què és important?

El consentiment és l'acord clar i entusiasta entre dues persones per tenir una relació sexual. És important perquè garanteix que tots dos se sentin còmodes i respectats. Sense consentiment, el sexe no és acceptable. Recorda que el consentiment es pot retirar en qualsevol moment i sempre ha de ser respectat.

3. Puc quedar embarassada la primera vegada que tinc sexe?

Sí, pots quedar embarassada la primera vegada que tens sexe si no utilitzes protecció. És crucial utilitzar mètodes anticonceptius, com el preservatiu, per evitar embarassos no desitjats i protegir-se de malalties de transmissió sexual (MTS).


4. El preservatiu redueix el plaer?

No necessàriament. Els preservatius estan dissenyats per ser prims i resistents, permetent mantenir el plaer mentre es gaudeix de la seguretat que ofereixen. Avui en dia, hi ha molts tipus de preservatius amb diferents textures i materials per millorar l'experiència.

5. Què faig si no em sento preparat/da per tenir sexe?

És important escoltar els teus sentiments. Si no et sents preparat o preparada, no has de tenir sexe. No hi ha pressa ni un moment exacte per fer-ho. És una decisió personal que s'ha de prendre quan te'n sentis còmode. La teva parella ha de respectar aquesta decisió.

6. Què és una ITS i com es poden prevenir?

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són infeccions que es transmeten a través del contacte sexual. Algunes de les més comunes són la clamídia, l'herpes genital i el VIH. La millor manera de prevenir-les és utilitzant preservatius i fent-se proves regularment si tens una vida sexual activa.

7. És normal no tenir desig sexual com els altres?

Sí, és completament normal. Cada persona té el seu propi ritme i nivell de desig sexual, i això pot variar al llarg del temps. No et preocupis si no tens ganes de tenir sexe o si les teves preferències són diferents de les dels teus amics. El més important és sentir-te còmode amb tu mateix/a.

8. La masturbació és dolenta?

No, la masturbació és una pràctica natural i segura. És una manera d'explorar el teu propi cos i descobrir què t'agrada. No causa cap dany físic ni emocional, i no hi ha una "quantitat normal" de vegades que una persona es masturba.

9. És normal sentir dolor la primera vegada que tens sexe?

Algunes persones poden sentir una mica de molèstia la primera vegada, però el sexe no hauria de ser dolorós. El dolor pot ser causat per la tensió o la falta de lubricació. És important anar a poc a poc, estar relaxat/da i comunicar-te amb la teva parella per assegurar-te que tots dos esteu còmodes.

10. Com parlar de sexe amb la parella sense que sigui incòmode?

Parlar de sexe pot ser difícil al principi, però és fonamental per tenir una relació sana. La clau és ser obert, honest i respectuós amb els sentiments de l’altre. Pots començar parlant dels teus límits, desitjos i preocupacions, i preguntar a la teva parella què pensa. La comunicació és essencial per a una vida sexual segura i satisfactòria.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: