Logotip de Adolescents.cat

Proves d’infecció de transmissió sexual: com i quan les haig de fer?

per Adolescents.cat, el 14 d'octubre de 2024 a les 21:00

Com ja deus saber l’ús correcte del condó és la millor manera per prevenir el contagi del VIH, així com d’embarassos no desitjats i infeccions de transmissió sexual (ITS). I és que les ITS són infeccions que es transmeten principalment durant les relacions sexuals sense protecció. Entre les més comunes es troben la clamídia, la gonorrea, el virus del papil·loma humà (VPH), l'herpes genital i el VIH. 

Moltes ITS no mostren símptomes immediatament, i per això és important fer-se proves si has tingut relacions sexuals, encara que et trobis bé. 


Quan haig de fer-me una prova?

  • Si has tingut relacions sexuals sense preservatiu (ja sigui penetració vaginal, anal o sexe oral).

  • Si la teva parella sexual té símptomes d’una ITS, com ara picor, irritació, secreció inusual o llagues als genitals.


  • Si has tingut diverses parelles sexuals o no coneixes bé l’historial mèdic de les teves parelles.

  • Després d'una agressió sexual, és molt recomanable fer-te una revisió mèdica per descartar ITS.

Com són les proves?

Hi ha diverses maneres de detectar les ITS:

  • Mostra d'orina: Per identificar infeccions com la clamídia o la gonorrea.

  • Anàlisi de sang: Necessària per a ITS com el VIH, la sífilis o l'hepatitis B i C.

  • Mostres genitals: Es pot fer amb un hisop, per recollir mostres de la vagina, el penis, l'anus o la gola, depenent del tipus d'infecció sospitada.

On es poden fer les proves d’ITS?

Qualsevol persona que vulgui saber si té una infecció de transmissió sexual es pot adreçar al seu CAP i demanar que li facin les proves. A Barcelona, també pot acudir al BCN Checkpoint, un centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Un altre punt on es fan proves d'ITS confidencials i gratuïtes és la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual del Centre de Salut Drassanes.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: