Logotip de Adolescents.cat

Arriben les aurores boreals a Catalunya: com i on veure-les?

per Adolescents.cat, el 12 d'octubre de 2024 a les 12:00

Sembla complicat de veure aquí a Catalunya, però el cel s’ha tenyit de violeta i rosa aquesta nit per les aurores boreals i encara ho podrem veure aquest cap de setmana. Alguns usuaris han volgut compartir aquestes imatges tan màgiques a les xarxes socials, però si tu no te n'havies assabentat tranquil/a perquè aquest fenomen es pot tornar a repetir.

Primer de tot cal entendre el perquè d’aquest fenomen a Catalunya. El sol continua amb molta activitat en el seu camí cap al màxim de l’actual cicle d’11 anys, que serà l'any que ve. Doncs després de les potents tempestes solars de la setmana passada, la important activitat dels últims dies, fa que hi hagi aurores boreals en latituds mitjanes a Europa, és a dir, més al sud del que és habitual.​​


Hi havia dubte sobre si es podrien veure a simple vista a Catalunya, però aquesta nit de dijous les aurores boreals s’han observat fàcilment des de llocs amb poca contaminació lumínica. Un dels millors punts on s’han vist ha estat a les Muntanyes de Prades, l’altiplà central, el Montsec o el Berguedà.

Com i on veure-les?

Aquest dijous s’ha vist fàcilment en aquests punts de Catalunya, però atents i atentes perquè es podrien repetir la nit de dissabte a diumenge.
La primera recomanació per veure-les és buscar un cel nocturn, allunyat de la contaminació lumínica i millor si és a zones de muntanya. El més recomanable, de fet, és buscar un horitzó sense obstacles i mirant cap al nord.

Durant la nit i la matinada d’aquest cap de setmana s’esperen força núvols a molts sectors de les comarques de Girona i Barcelona, fet que impedirà veure aquest fenomen fàcilment. En canvi, a les comarques de Lleida i Tarragona no hi haurà molts núvols ni precipitacions. Per tant, com més al sud, més probabilitat de veure-les.
Tot i això, hi ha aplicacions que t’ensenyen en temps real l’activitat d’aurores boreals i la possibilitat de veure’n. Alguns exemples són My Aurora o Forecast & Alerts, que et marquen un índex segons la teva geolocalització.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: