Logotip de Adolescents.cat

«Com es transmeten les ITS?» la consulta de la setmana

per Adolescents.cat, el 13 d'octubre de 2024 a les 07:47
Cada setmana rebem vàries consultes anònimes d'adolescents com tu que tenen problemes de tot tipus: amor, amistats, dificultats personals, estudis, sexualitat, conductes alimentàries...

Com ja sabràs si ets lector/a habitual, a El Consultori, un equip de psicòlogues i sexòlogues expertes resolen dia a dia les vostres preocupacions de manera totalment anònima. Aquí et deixem una de les consultes d'aquesta setmana.


Consulta anònima, noia 19 anys: "Com es transmeten les ITS?"



Hola,

Jo sempre he sigut una persona molt hipocondríaca i en general, sempre m'ha fet molta por el tema de les malalties de transmissió sexual.
M'agradaria poder saber més sobre el tema i poder resoldre algun dubte sobre el sexe oral, per exemple en el cas de fer una mamada, es pot transmetre alguna malaltia ja per un contacte mínim?
Estaria molt agraïda si em poguéssiu respondre, moltes gràcies.



Resposta de la sexòloga del Consultori:



Hola,

T'adjuntem la pàgina web del Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS) que expliquen què són les ITS, quines hi ha, formes de prevenció... Aquí tens: https://centrejove.org/its/

Com bé explica a la pàgina web tenir sexe, amb protecció o sense, no és sinònim d'infecció. També és veritat que se'n contrauen moltes i que hi ha formes d'intentar prevenir-les, com seria utilitzar mètodes de barrera, una bona higiene corporal i sobretot abans i després de tenir relacions sexuals, revisions anuals d'ITS teves i de les teves parelles sexuals...

Si estàs preocupada per què no saps si tens alguna ITS pots dirigir-te al teu metge de capçalera i allà et donaran hora amb la llavadora per fer-te les proves de detecció. També pots dirigir-te al servei de Tarda Jove del teu Centre d'Atenció Primària (CAP). És un servei d'orientació i assessorament per a joves fins a 24 anys sobre salut sexual i reproductiva. L'atenció és confidencial i gratuïta. No cal demanar hora prèvia. Pots buscar tel teu centre més proper en el següent enllaç:
https://sexejoves.gencat.cat/ca/centres_i_serveis/unitats_datencio/

I una altra opció seria anar al CJAS. A la pàgina web que t'hem adjuntat hi ha tota la informació!

Una abraçada i gràcies per la consulta!



Cristina Albó, psicòloga especialitzada en sexualitat


Si tens qualsevol por, dubte o problema ens pots escriure anònimament a través d'aquest formulari especificant si la consulta és de Psicologia general, sexualitat o alimentació i imatge personal:

Fes la teva consulta

Opcional: Si vols rebre un avís per correu electrònic quan es publiqui una resposta, escriu-lo a continuació.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: