Aquest dijous 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, una oportunitat per parlar d’una qüestió que afecta a tots i que, de fet, també ho fa amb gran mesura entre els joves.
Les dificultats laborals, l’accés limitat a l’habitatge i les conseqüències de la pandèmia han fet créixer els problemes de salut mental en la població jove, on 1 de cada 4 experimentarà un trastorn mental al llarg de la seva vida. A més, entre el 35% i el 50% de les persones afectades no reben cap tractament o el tractament que reben no és l’adequat.
Davant d’això, les infermeres d’atenció primària de l’AIFiCC alerten que els joves, que representen el 17% de la població a Catalunya, es troben immersos en una situació de vulnerabilitat creixent. Amb una taxa d'emancipació de només el 15,8%, molt per sota de la mitjana europea del 31,9%, i amb altes taxes d’atur i condicions laborals precàries, la inestabilitat econòmica i social contribueix de manera directa al deteriorament de la seva salut mental. La sobrequalificació, l’alta temporalitat i els baixos salaris agreugen encara més aquest escenari, especialment en un col·lectiu amb un 44% de població activa treballant i un 45% que estudia.
La situació és greu, els trastorns mentals en els joves ja representen el 12,5% de tots els problemes de salut, superant fins i tot altres afeccions com el càncer o els problemes cardiovasculars.
En aquest article pots trobar consells sobre com saber quan haig d’anar a teràpia o com treure’t les pors per fer-ho.