Logotip de Adolescents.cat

El drama de viure de lloguer entre els joves: augmenta l’estrès i l’ansietat

per Adolescents.cat, el 1 d'octubre de 2024 a les 19:00

Pagar el lloguer d’un pis, o intentar-ho, està portant molts problemes psicològics als ciutadans, sobretot els més joves. Les dificultats per fer front els preus tan elevats de l’habitatge estan augmentant els problemes de salut mental com ara, estrès i ansietat.

Segons un estudi elaborat per l’institut GAD 3 per al Consell General d’Arquitectura Tècnica, viure de lloguer augmenta els riscos per a la salut mental. Una enquesta comparativa mostra que la meitat dels llogaters han patit en algun moment aquest any ansietat o estrès, la qual cosa suposa 12 punts més per sobre del qui tenen un habitatge de propietat.


El mateix estudi també demostra la relació entre el nivell d’ansietat i estrès segons els ingressos: els qui dediquen més percentatge dels seus ingressos a l’habitatge, tenen estrès o ansietat en més proporció.

Per entendre-ho millor, si posem xifres un 57% de les persones que dediquen més de la meitat dels seus ingressos al lloguer ha patit alguna d’aquestes malalties en alguna ocasió des de començament d’any. La xifra baixa onze punts entre els quals dediquen un 30%.


A l’altra cara de la moneda hi ha aquelles persones que viuen en un pis de propietat. Entre ells, els sentiments positius com ara independència, intimitat o sentiment de pertinença són més habituals, segons l’estudi.

Els joves, els més perjudicats

Aquest estudi també revela que l’edat influeix: els joves estan molt més perjudicats per la precarietat, les pujades de preus i la limitació de salaris. I és que un 60% dels menors de 45 anys destina més del 30% dels seus ingressos a l’habitatge.

Els més joves també han viscut més els increments de preus de lloguer o d’hipoteca, més mudances per necessitats econòmiques i també més limitació d’espai per formar una família. I les preocupacions dels joves augmenten en aquest sentit, un de cada tres joves (entre 25 i 34 anys) ha sentit por de perdre l’habitatge actual.

@adolescents_cat 💸 Quan una habitació costa el mateix que abans costava un pis sencer…🙃 #habitatge #lloguer #catalunya #barcelona #girona #lleida #tarragona @gal·la castelltort ♬ original sound - ADOLESCENTS
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: