A TikTok, una nova i preocupant tendència ha guanyat popularitat entre els usuaris: menjar terra i argila per millorar la digestió, prevenir l’envelliment i reduir l’acne. Els anomenats ‘Clay Eaters’ i ‘Earth Crunchers’ estan guanyant popularitat a les xarxes socials, però la realitat és que la moda que defensen és molt perillosa.
Aquesta nova moda dels ‘crunchers’ suposa greus riscos per a la salut i s’inspira en pràctiques ancestrals que queden molt lluny de tenir una base científica. Els metges alerten dels perills que pot tenir per a la salut i reiteren que és una via d’entrada de bacteris, paràsits i metalls pesants a l’organisme.
@angelkelechi
♬ original sound - Angel | DC CONTENT CREATOR
D’on sorgeix realment aquesta pràctica? Doncs ve cal mirar enrere per veure com la geofàgia, o hàbit de menjar terra, està documentada al llarg de la història. Antigament, s’ha relacionat amb deficiències nutricionals, com la falta de ferro, però no existeix cap evidència científica que justifiquin els beneficis que els “crunchers” atribueixen a aquesta pràctica.
La popularitat que té aquesta tendència ha fet, fins i tot, que l’Associació Americana de Dietètica demani que s’eviti aquesta tendència i ha subratllat que els riscos superen àmpliament els presumptes beneficis.