Logotip de Adolescents.cat

La tècnica definitiva per controlar els nervis abans d'un examen

per Redacció, el 27 de setembre de 2024 a les 19:00

Ha començat el curs escolar i amb ell els exàmens. No ets l'únic que sent nervis abans d'un examen; és una reacció natural del cos davant de situacions d'estrès. No obstant això, és fonamental aprendre a controlar aquests nervis per tal de poder donar el millor de tu mateix durant la prova.

A continuació, t'expliquem algunes tècniques efectives per gestionar l'ansietat, així com consells sobre com preparar-te adequadament per afrontar l’examen amb seguretat i tranquil·litat.


La tècnica de la respiració profunda

Una de les tècniques més eficaces per controlar els nervis és la respiració profunda. Aquesta tècnica ajuda a calmar el sistema nerviós i a reduir la tensió. Aquí t'ensenyem un senzill exercici que pots practicar en qualsevol moment:

  1. Troba un lloc tranquil: Busca un espai on puguis estar sol i còmode, ja sigui a casa teva, a la teva habitació o fins i tot al pati de l'escola.


  2. Comença a respirar: Inhala lentament pel nas durant 4 segons, concentrant-te en com l'aire omple els teus pulmons i fa que el teu abdomen s'expandeixi.

  3. Mantén l'aire: Reté l'aire durant 4 segons. En aquest moment, intenta pensar en coses positives o en el teu èxit a l'examen.

  4. Exhala lentament: Allibera l'aire per la boca durant 4 segons, deixant que tots els pensaments negatius i l'ansietat marxin amb la respiració.

  5. Repeteix: Realitza aquest cicle de respiració diverses vegades fins que comencis a sentir-te més relaxat i centrat.

La preparació és un factor clau per reduir l'ansietat. Una bona preparació et permet sentir-te més segur i menys vulnerable davant dels nervis. Aquí tens alguns consells que et poden ajudar:

  1. Estudia amb temps: Comença a estudiar amb antelació. No ho deixis tot per l'últim moment, ja que això augmenta la pressió i l'estrès. Dedica almenys dues o tres setmanes per preparar-te per l'examen.

  2. Fes un pla d'estudi: Divideix el contingut en petites parts que puguis estudiar cada dia. Fes un calendari amb objectius diaris i setmanals. Així, t'asseguraràs que tot el material s'ha cobert a temps i evitaràs l'estrès de l'última hora.

  3. Practica amb exàmens anteriors: Familiaritzar-te amb el format de l'examen pot ser molt beneficiós. Cerca exàmens anteriors o exemples de preguntes. Aquesta acció no només et prepara per a les preguntes, sinó que també et dona confiança en la teva capacitat per afrontar el tipus de preguntes que podràs trobar.

  4. Mantén una rutina d'estudi saludable: A més d'estudiar, és essencial cuidar-se. Inclou pauses regulars en la teva rutina d'estudi, on puguis relaxar-te, fer una caminada o practicar un hobby. L'exercici físic és una excel·lent manera de reduir l'estrès i millorar l'estat d'ànim.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: