Logotip de Adolescents.cat

Hàbits saludables per seguir durant la menstruació

per Redacció, el 26 de setembre de 2024 a les 21:00

Cada mes, moltes adolescents experimenten la menstruació, una part totalment normal del cicle reproductiu. Tot i que pot causar certs malestars físics i emocionals, adoptar uns bons hàbits durant aquests dies pot ajudar a sentir-se millor i portar-ho de manera més còmoda. Aquí tens alguns consells per cuidar-te durant la menstruació!
Amb aquests hàbits saludables, pots gestionar la menstruació amb més tranquil·litat i sentir-te millor tant físicament com emocionalment. Recorda que la menstruació és una part natural de la vida, i cuidar-te és el millor que pots fer per passar-ho bé, fins i tot en aquests dies!


1. Hidratació: beu prou aigua

Beure aigua suficient és fonamental durant la menstruació. Quan tens el període, és possible que el teu cos retingui més líquids, fet que pot causar inflor a l’abdomen i a les extremitats. Mantenir-te hidratada ajuda el teu cos a eliminar aquests líquids de manera més eficient i a sentir-te menys inflada. A més, l’aigua ajuda a mantenir l'energia durant el dia, evitant que et sentis fatigada. Si et costa recordar de beure aigua, porta sempre una ampolla amb tu a l’institut o fes servir aplicacions que t’ajudin a comptar els gots que beus.

2. Alimentació equilibrada: tria aliments que et nodreixin

Durant la menstruació, el teu cos necessita una mica més de cura. Optar per una dieta rica en nutrients és clau per sentir-te millor. Els aliments rics en ferro, com els espinacs, els cigrons, o la carn magra, són molt recomanables perquè durant el cicle menstrual es pot perdre part d’aquest mineral amb el sagnat. Si no restablim els nivells de ferro, podríem sentir-nos més cansades o dèbils. També és útil consumir aliments rics en calci, com el iogurt o les ametlles, que poden ajudar a relaxar els músculs i alleujar els còlics menstruals. Evita l’excés de dolços i aliments molt processats, ja que poden augmentar la inflor i la sensació de malestar.


3. Exercici moderat: mou-te per alleujar el dolor

Encara que potser no et ve de gust moure't quan tens la regla, fer exercici moderat pot ser molt beneficiós. L'activitat física, com caminar, fer ioga o nedar, ajuda a alliberar endorfines, que són unes substàncies químiques del cervell que fan que et sentis bé i alleugen el dolor. A més, l'exercici millora la circulació sanguínia, fet que pot ajudar a reduir els còlics menstruals. No cal que facis entrenaments intensos; només una passejada de 20 minuts pot tenir un gran impacte en el teu benestar físic i emocional durant aquests dies.

4. Descans: dormir bé és essencial

Durant la menstruació, és normal sentir-se més cansada del que és habitual, ja que el teu cos està treballant dur per adaptar-se als canvis hormonals. Assegura’t de descansar suficient, dormint almenys 8 hores a la nit. El son reparador ajuda a equilibrar les hormones, reduir l'estrès i millorar l'estat d'ànim. Si et costa dormir per culpa del malestar, prova de posar-te una bossa d’aigua calenta a l'abdomen per relaxar els músculs o fes estiraments suaus abans d’anar al llit.

5. Higiene menstrual: canvia sovint els productes higiènics

Un aspecte important durant la menstruació és mantenir una bona higiene. Sigui que facis servir compreses, tampons o copes menstruals, és fonamental canviar-los amb regularitat per evitar infeccions i males olors. Els tampons, per exemple, s'han de canviar cada 4-6 hores com a màxim, mentre que la copa menstrual es pot portar fins a 12 hores, depenent de la quantitat de flux. Sempre renta’t les mans abans i després de canviar el producte menstrual per evitar la propagació de bacteris. Mantenir una bona higiene et farà sentir més còmoda i segura durant aquests dies.

6. Gestió de les emocions: cuida’t emocionalment

Els canvis hormonals durant la menstruació poden afectar l'estat d'ànim, fent-te sentir més sensible, irritada o trista. És normal! És important que et donis permís per descansar emocionalment quan ho necessitis. Practica activitats que et facin sentir bé, com escoltar música relaxant, llegir, fer una passejada tranquil·la o parlar amb una amiga. També pots provar tècniques de relaxació, com la meditació o la respiració profunda, que poden ajudar-te a calmar l’estrès i millorar l’humor.

7. Escolta el teu cos: cada menstruació és única

Finalment, recorda que cada persona viu la menstruació de manera diferent. És important escoltar el teu cos i adaptar aquests consells a les teves necessitats. Si et sents molt malament o tens símptomes com dolor intens, cicles molt irregulars o sagnat molt abundant, no dubtis a parlar amb un professional mèdic. És important saber que tens recursos i ajuda per fer front a qualsevol problema relacionat amb el teu cicle menstrual.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: