Logotip de Adolescents.cat

Tipus de contracte de feina: tot el que has de saber abans de signar

per Adolescents.cat, el 24 de setembre de 2024 a les 12:00

Començar a treballar per primer cop és emocionant, però també pot ser confús si no saps què vol dir realment "signar un contracte de feina". Aquí t’expliquem, de manera fàcil i directa, els principals tipus de contracte que pots trobar a Espanya i què has de tenir en compte abans de posar la teva signatura.

1. Contracte Indefinit

És el somni de qualsevol treballador, ja que no té una data de finalització. Això vol dir que l'empresa t'està contractant sense límit de temps, i podràs treballar-hi fins que decideixis marxar o l'empresa et digui que no et necessita (amb indemnització si és així). Tens dret a vacances pagades, hores extres remunerades i seguretat en la teva feina. És el més segur dels contractes, però no és el més comú per a primeres feines o treballs temporals.


2. Contracte Temporal

Aquest és un dels més freqüents, sobretot en feines temporals o estiuenques. Aquí, l’empresa t’indica clarament quina és la durada del contracte, amb una data de començament i una data de finalització. És habitual per a feines d’estiu, feines puntuals o quan es necessita personal extra per una temporada concreta. Això sí, per justificar aquesta temporalitat “serà necessari que s’especifiqui en el contracte la causa de la contractació temporal”, per tant, un ús injustificat o l’incompliment de les obligacions el pot convertir en indefinit. Aquest contracte pot ser a jornada completa o parcial.

3. Contracte a Temps Parcial

Si estudies o no pots treballar una jornada completa, aquest tipus de contracte és ideal. Significa que treballaràs menys hores de les habituals (que solen ser 40 hores setmanals), i el teu salari serà proporcional a les hores que facis. Aquest contracte pot ser indefinit o temporal, però sempre amb una reducció d’hores.


4. Contracte de Formació i Aprenentatge

Dirigit especialment a joves d’entre 16 i 25 anys, aquest contracte permet que treballis mentre estudies o et formes. Es combina feina a l'empresa amb hores de formació, i la idea és que aprenguis mentre guanyes experiència i un sou. Aquest contracte pot durar entre 1 i 3 anys, i l’objectiu final és que, després, puguis tenir un contracte indefinit.

5. Contracte de Pràctiques

Si acabes d’acabar els estudis (ja sigui formació professional o universitària) i tens menys de 30 anys, aquest tipus de contracte et permet començar al món laboral per aplicar el que has après. És una gran oportunitat per guanyar experiència, però tingues en compte que el sou pot ser més baix que el d’un treballador amb més experiència. Aquest contracte té una durada màxima de 2 anys.

Què has de tenir en compte abans de signar el teu contracte?

Llegeix sempre el contracte abans de signar-lo. És important que entenguis quines seran les teves condicions: horari, salari, durada del contracte, i quins són els teus drets com a treballador.

Drets laborals bàsics independentment del tipus de contracte, sempre tindràs dret a rebre un salari, gaudir de vacances (normalment 30 dies per any treballat), estar cobert per la seguretat social i tenir un descans setmanal.

Com t'afecta la Seguretat Social? Quan tens un contracte, l’empresa ha de cotitzar per tu a la Seguretat Social. Això vol dir que, en cas de malaltia o accident laboral, estàs cobert. A més, aquestes cotitzacions compten per a la teva jubilació en el futur.

Què passa si t'acomiaden? Depenent del contracte, tens dret a una indemnització en cas que l'empresa decideixi prescindir dels teus serveis abans que acabi el contracte. És important saber quins són els teus drets per no trobar-te sorpreses.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: