Logotip de Adolescents.cat

Els metges responen les preguntes sexuals més freqüents

per Redacció, el 19 de setembre de 2024 a les 21:00

Sèries com ‘Sex Education’ han posat de manifest una realitat: els adolescents saben res o molt poc sobre relacions i salut sexual. A continuació, exposem algunes de les preguntes més freqüents sobre aquests temes i veiem com ho resolen els experts.

  1. Com sé si tinc una ITS?


“El 50% de persones amb ITS no manifesten cap símptoma. Així que, si has tingut sexe sense protecció des del teu últim test, fes-te’n un altre. A més, sempre depèn del tipus d'ITS que hagis contret; una manera evident de saber-ho quan hi ha símptomes és a través del color o l’olor dels teus genitals”, explica la ginecòloga Shree Datta, del Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG), en una entrevista al diari anglès Metro.

  1. Puc tenir ITS del sexe sense penetració?


“La probabilitat de transmissió sense penetració és menor però possible”, explica la ginecòloga. És a dir, qualsevol contacte pot ser una forma de contreure una ITS, des del petting simulant la penetració fins al sexe oral. El recomanable és, sempre, fer-se una revisió davant un canvi de parella sexual freqüent. També hi ha l'opció d'utilitzar preservatiu sempre, fins i tot en el sexe oral, però poca gent ho fa i els professionals saben que no és una pretensió realista.

  1. Què és la clamídia?

“És la ITS més comuna. Al Regne Unit, un 46,1% dels diagnòstics van ser de clamídia”, assegura Andrew Wilson, de l'Hospital Wilmslow del Regne Unit. “T'has de fer els exàmens amb freqüència, que són ràpids, senzills i indolors”. Afegeix que, com a mínim, s'ha de fer una prova de clamídia a l'any.

  1. Què passa si surten positius els meus resultats d’ITS?

Si et fas un test que és momentani, t'ho diran al cap d'uns minuts, i segons quina ITS sigui, et donaran assistència psicològica a més de la clínica. Si són exàmens d'ITS que requereixen més temps, et trucaran i et faran anar a la consulta per parlar-ne més a fons, ja que els resultats no solen donar-se per telèfon. Depenent de la ITS que sigui, et posaran en tractament amb antibiòtics, i si és VIH, amb un tractament retroviral. A més, tens dret a demanar assistència psicològica perquè un diagnòstic positiu pot ser molt dur.

  1. Què és la PrEP i la PEP?

La PrEP és una pastilla que es pren per prevenir la transmissió del VIH, encara que no s'utilitzi preservatiu. La PEP, per altra banda, és una mena de “pastilla de l’endemà” que s’ha de prendre hores després d’un contacte de risc per evitar la transmissió, i es dispensa a les urgències dels hospitals.

  1. Per què no puc tenir una erecció?

Hi ha molts motius: des de problemes cardiovasculars fins a psicològics. Fumar, beure en excés, drogues, pornografia o deficiències en l’alimentació són alguns dels més comuns. “Si no pots tenir una erecció, parla amb un professional. I si la teva parella ho pateix, sigues comprensiu i no jutgis mai. Dona-li suport”, comenta l'uròleg Earim Chaudry.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: