Logotip de Adolescents.cat

«És legal? Ja no sé què fer», la consulta de la setmana

per Adolescents.cat, el 15 de setembre de 2024 a les 07:41
Cada setmana rebem vàries consultes anònimes d'adolescents com tu que tenen problemes de tot tipus: amor, amistats, dificultats personals, estudis, sexualitat, conductes alimentàries...

Com ja sabràs si ets lector/a habitual, a El Consultori, un equip de psicòlogues i sexòlogues expertes resolen dia a dia les vostres preocupacions de manera totalment anònima. Aquí et deixem una de les consultes d'aquesta setmana.


Consulta anònima, noia 18 anys: "És legal? Ja no sé què fer"



Hola! Aquest estiu al poble de la meva àvia he conegut un noi tres anys més gran que jo, ens vam estar parlant, fèiem bromes i miradetes, i crec que em vaig pillar, sobretot perquè quan em vaig adonar que no tenia el seu contacte em vaig quedar com tres dies en xoc, plorant i sense fer res, i crec que vull alguna cosa amb ell. Però quan ho vaig explicar a unes amigues íntimes em van mirar una mica espantades i em deien que era il·legal i que no podria estar amb ell. I ara no sé què fer. M'hi he escrit amb ell, però segueixo tenint dubtes sobre el següent pas. Seria il·legal una relació amb algú tres anys més gran que jo, que ja és major d'edat? Gràcies per tot.



Resposta de la sexòloga del Consultori:



Hola,

Tenir una relació/vincle amb una persona major d'edat, sent tu menor d'edat no és il·legal. Si parlem de relacions sexuals, és diferent.

L'edat de consentiment sexual és a partir dels 16 anys, és a dir, a partir dels 16 anys tenir relacions sexuals amb un major de 16 anys no és un delicte. Si una de les persones és menor dels 16 anys, es considera delicte, excepte que:

- el major d'edat tingui una edat pròxima al menor d'edat i el seu grau de desenvolupament i maduresa física i psicològica sigui similar.

- No passin cap de les següents situacions: que hi hagi violència, intimidació o abús d'una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima, o que la víctima es trobi privada de sentit o d'una situació mental de la qual s'abusi, o que la víctima tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat.

Si es donen aquestes dues excepcions no serà delicte, ja que s'entén que el menor d'edat està consentint aquestes relacions.

Una abraçada i gràcies per la consulta!



Cristina Albó, psicòloga especialitzada en sexualitat


Si tens qualsevol por, dubte o problema ens pots escriure anònimament a través d'aquest formulari especificant si la consulta és de Psicologia general, sexualitat o alimentació i imatge personal:

Fes la teva consulta

Opcional: Si vols rebre un avís per correu electrònic quan es publiqui una resposta, escriu-lo a continuació.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: