Logotip de Adolescents.cat

Cinc coses que has de saber abans d’anar a teràpia

per Redacció, el 24 d'agost de 2024 a les 20:00

La salut mental és un aspecte clau del benestar general, però sovint es passa per alt. Anar al psicòleg s'ha convertit en una pràctica cada cop més acceptada i necessària per mantenir l'equilibri emocional i afrontar els reptes diaris. Ja no es tracta només de superar grans crisis, sinó de cuidar-se a un mateix en tots els aspectes de la vida.

Cinc coses que has de saber abans d'anar a teràpia:

  1. La teràpia és un procés: És important entendre que la teràpia no és una solució màgica que resol els problemes d’un dia per l’altre. El procés terapèutic requereix temps, paciència i un compromís continu per treballar en els teus reptes emocionals. A mesura que avances en la teràpia, començaràs a desenvolupar noves perspectives i estratègies per afrontar situacions difícils, però aquests canvis es produeixen de manera gradual. És fonamental tenir expectatives realistes i no desanimar-te si no veus resultats immediats.
  2. Sigues obert i honest: L’èxit de la teràpia depèn de la teva capacitat per ser obert i sincer amb el teu psicòleg. Això vol dir parlar amb franquesa sobre els teus sentiments, pensaments, pors i experiències, fins i tot si et resulten difícils de compartir. La relació terapèutica es basa en la confiança, i com més honest siguis, millor podrà el psicòleg entendre’t i ajudar-te. Recorda que el psicòleg està allà per escoltar-te sense jutjar-te i per oferir-te suport professional.
  3. No hi ha judici: Un dels grans avantatges de la teràpia és que és un espai lliure de judicis. Això significa que pots parlar de qualsevol cosa que et preocupi sense por de ser criticat o incomprès. Els psicòlegs estan entrenats per mantenir una actitud neutral i empàtica, cosa que els permet ajudar-te a explorar i entendre les teves emocions i comportaments. Això crea un entorn segur on pots treballar aspectes de la teva vida que potser mai has compartit amb ningú més.
  4. Diferents tipus de teràpia: La psicologia ofereix diverses modalitats terapèutiques, i no totes són adequades per a tothom. Alguns poden trobar útil la teràpia cognitivo-conductual (TCC), que se centra a identificar i canviar patrons de pensament negatius. Altres poden beneficiar-se de la teràpia humanista, que posa èmfasi en el creixement personal i l'autorealització. També hi ha teràpies específiques per a certs problemes, com la teràpia de parella o la teràpia de trauma. És possible que hagis de provar diferents enfocaments abans de trobar el que millor s’adapti a les teves necessitats.
  5. La primera sessió és una presa de contacte: La primera sessió amb un psicòleg és sovint una oportunitat per conèixer-se mútuament i determinar si la relació és adequada per a tu. Durant aquesta sessió, el psicòleg pot fer-te preguntes sobre els teus antecedents, les teves preocupacions actuals i els teus objectius per a la teràpia. També és una oportunitat perquè tu facis preguntes sobre l’enfocament del psicòleg i el procés terapèutic. És normal sentir-se nerviós o incòmode al principi, però aquesta sessió inicial t'ajudarà a decidir si vols continuar treballant amb aquell professional.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: