Logotip de Adolescents.cat

Tot el que has de saber sobre les anticonceptives: empoderament o esclavitud?

per Redacció, el 21 d'agost de 2024 a les 21:00

La píndola anticonceptiva és un dels mètodes més populars per prevenir embarassos no desitjats. Si estàs pensant a començar a utilitzar-la, és important que coneguis com funciona, els seus beneficis i possibles efectes secundaris. Però també has de saber el debat que planteja.

La píndola anticonceptiva és sovint celebrada per haver donat a les dones un major control sobre el seu propi cos i la seva sexualitat. Ha permès que les dones puguin planificar la seva maternitat i tenir més llibertat sexual sense la mateixa preocupació per un embaràs no desitjat. Això és vist com un gran triomf per al feminisme, ja que promou l'autonomia femenina.


No obstant això, en els últims anys s’ha criticat que aquesta llibertat també hagi vingut amb una pressió social. És a dir, es qüestiona si, en alguns casos, les dones se senten obligades a utilitzar la píndola perquè es considera que és la seva responsabilitat evitar un embaràs, més que una elecció pròpia. Això pot contribuir a perpetuar la idea que és una responsabilitat femenina, deslliurant els homes d'aquesta responsabilitat.

De fet, l'enfrontament entre la píndola i el preservatiu és també molt antic. Dos mètodes que, a priori, haurien de ser complementaris (ja que l'anticoncepció hormonal no protegeix de les ETS) són excloents en la majoria dels casos: o una cosa o l'altra.


I això s’ha convertit en un problema per a moltes dones que decideixen prendre la pastilla. Es troben amb situacions en què ha d’intentar convèncer les seves parelles sexuals perquè facin servir també el preservatiu. A més algunes dones arriben a mentir dient que no prenen les pastilles perquè el facin servir.

Tot el que has de saber sobre les anticonceptives

El primer que cal saber és que ho ha de consultar amb el teu metge perquè et doni totes les recomanacions pertinents. La píndola s'ha de prendre diàriament i té molts beneficis, depenent de cada dona, però també alguns efectes secundaris. Pot regular els cicles menstruals, reduir el dolor menstrual o controlar l’acne, però també pot produir nàusees, dolor de cap, canvis d’humor, augment de pes i algun sagnat entre les menstruacions.
Per això és molt important parar-ho amb una especialista i saber quina és la teva millor opció.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: