Logotip de Adolescents.cat

Tens depressió postvacacional? Els trucs per superar-la

per Adolescents.cat, el 31 d'agost de 2024 a les 11:00

Amb la tornada a la rutina després de les vacances, moltes persones experimenten un fenomen conegut com a depressió postvacacional. Aquest trastorn temporal és una resposta psicològica a la tornada a la feina o als estudis després d'un període de descans i desconnexió.

La depressió postvacacional, també coneguda com a estrès postvacacional, és un estat d'ànim baix, caracteritzat per sensacions de tristesa, apatia i desmotivació, que apareix quan les persones han de reincorporar-se a les seves responsabilitats quotidianes. Encara que el nom pugui suggerir una condició greu, es tracta d'un estat temporal que acostuma a durar entre pocs dies i un parell de setmanes.


Tot i això, pots identificar-ho coneixent els símptomes més comuns: fatiga, tristesa o irritabilitat, dificultat de concentració, ansietat, alteració de la son i desmotivació.

Consells per superar la depressió postvacacional

Superar la depressió postvacacional requereix temps i paciència. No obstant això, hi ha diverses estratègies que poden ajudar a reduir els símptomes i facilitar la transició a la rutina:

  1. Preparació gradual: Si és possible, torna a la rutina de manera gradual. Incorporar-se a la feina o als estudis a mitja setmana pot ajudar a reduir l'impacte de la transició.


  2. Segueix un horari regular: Recupera els hàbits d'horaris regulars per dormir, menjar i realitzar activitats quotidianes. Això ajuda el cos i la ment a readaptar-se.

  3. Practica exercici físic: L'activitat física és un excel·lent aliat per reduir l'estrès i millorar l'estat d'ànim. Caminar, córrer o practicar ioga són bones opcions.

  4. Busca moments de relaxació: Introdueix pauses de relaxació durant el dia, com la meditació, la lectura o escoltar música relaxant.

  5. Estableix objectius realistes: Divideix les tasques en objectius petits i assolibles. Això pot ajudar a no sentir-te desbordat i a mantenir-te motivat.

  6. Mantenir el contacte social: Passar temps amb amics i familiars ajuda a millorar l’estat d’ànim i ofereix un suport emocional necessari en aquest moment.

  7. Recorda el costat positiu: Centra’t en els aspectes positius de la rutina, com retrobar-te amb companys de feina o reprendre activitats que t’agraden.

En la majoria dels casos, la depressió postvacacional desapareix després d’unes setmanes. Si els símptomes persisteixen o empitjoren, pot ser recomanable buscar suport professional.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: