Logotip de Adolescents.cat

Com saber si t'estan fent 'gaslighting'?

per Redacció, el 15 d'agost de 2024 a les 19:00

El terme 'gaslighting' sona una mica misteriós, però és un fenomen que pot afectar qualsevol relació. És una forma perillosa de manipulació que pot afectar la teva autoestima i la teva percepció de la realitat. Reconèixer els signes i actuar ràpidament és clau per evitar que tingui un impacte profund en la teva vida. Recorda, ningú té el dret de fer-te sentir menys del que ets. Confia en tu mateix i no tinguis por de buscar ajuda.

Què és el 'gaslighting'?

El gaslighting és quan algú intenta fer-te creure que el que penses, sents o recordes no és correcte. Aquesta persona pot fer-te sentir que estàs boig o que exageres les coses, fins i tot quan tens raó. Sovint, això passa de manera gradual, amb comentaris o actituds que et fan qüestionar la teva realitat.


Aquí tens alguns signes que podrien indicar que algú t’està fent 'gaslighting':

  1. Et fan sentir insegur de les teves decisions: Si algú constantment et diu que estàs equivocat o que no saps el que fas, pot ser un signe de 'gaslighting'.


  2. Canvien la realitat: Et diuen coses com "això no va passar mai" o "estàs imaginant coses", fins i tot quan recordes clarament que sí que va passar.

  3. Et fan sentir culpable: Quan expressen que el problema sempre ets tu, o que les teves emocions no són vàlides, poden estar intentant fer-te dubtar de tu mateix.

  4. Et fan dependre d’ells: El gaslighting pot intentar aïllar-te d’amics o família, fent-te sentir que només pots confiar en ells.

  5. Et fan sentir que exageres: Quan expresses que alguna cosa t’ha fet mal o t’ha molestat, i l’altra persona respon que estàs exagerant o sent massa sensible.

Què fer si creus que t'estan fent 'gaslighting'?

  1. Confia en tu mateix: Els teus sentiments i records són vàlids. Si alguna cosa et fa sentir malament, no ho ignoris.

  2. Parla amb algú de confiança: Pot ser un amic, un membre de la família o un professor. Explicar el que estàs vivint pot ajudar-te a veure les coses més clarament.

  3. Fes un registre: Escriu el que ha passat o el que s'ha dit. Això et pot ajudar a mantenir-te ancorat a la realitat i a no deixar que algú et convenci del contrari.

  4. Allunya’t si és necessari: Si és possible, redueix el contacte amb la persona que et fa sentir així. Establir límits és essencial per protegir la teva salut mental.

  5. Busca ajuda professional: Si et sents molt confós o ansiós, parlar amb un psicòleg o conseller pot ser molt útil.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: