Cada generació s’enfronta a diferents desafiaments. Tot i que molts cops aquest sector de la població queda infravalorat, les dificultats a què s’enfronten cada dia són més problemàtiques.
Segons expliquen a The Conversations els economistes Úrsula Faura, Javier Cifuentes i Matilde Lafuente, hi ha una preocupació que especialment preocupa als estudiants universitaris espanyols: el cost creixent de la vida.
Com ja hem explicat anteriorment el poder adquisitiu dels joves es manté gairebé igual que ara fa deu anys, mentre que el preu de l’habitatge ha augmentat un 50%. És a dir, els joves tenen els mateixos sous que fa deu anys, mentre que la resta de despeses augmenta significativament.
De fet, el preu dels aliments s’ha incrementat un 38% en els últims 3 anys: el preu de l’energia, lloguer i aliments s’ha disaparat.
A banda, del cost de la vida i de l’atur i la precarietat laboral, els joves veuen com una preocupació el tema de la salut mental. La pandèmia, l’estrès econòmic i altres factors han augmentat els problemes de la salut mental entre els joves.
A més, també se senten preocupats pel canvi climàtic. Els joves estan preocupats pel futur del planeta i la falta d’acció per combatre el canvi climàtic. Curiosament, i sempre segons aquest estudi, “les dones mostren més preocupació que els homes en tots aquests temes plantejats”, siguin ambientals, econòmics o socials.
En general, totes aquestes preocupacions poden tenir un impacte negatiu en el rendiment acadèmic dels estudiants. La preocupació no té per què ser un problema en si, sinó la percepció de no poder afrontar-los. I és que segons l’estudi, els joves senten que no poden resoldre les seves preocupacions i això els va experimentar més problemes de salut mental, el que afecta el seu rendiment acadèmic i el seu benestar general.