Logotip de Adolescents.cat

Què està passant amb ‘Eufòria’ i ‘Operación Triunfo’? Les claus del judici per plagi

per Redacció, el 3 de juliol de 2024 a les 12:00

Aquesta setmana ha començat el judici que haurà de determinar si el programa d’’Eufòria’ de 3Cat és una còpia del clàssic ‘Operación Triunfo’, el concurs que en la seva darrera edició s’ha estrenat a Prime Video.

Com han arribat fins aquí? El 2023, Josep Maria Mainat i Toni Cruz, creadors d’OT, van presentar una demanda contra la productora d’’Eufòria’, Veranda TV, i la CCMA per plagi. Consideraven que el format de 3Cat era “molt similar” al que ells havien plantejat primer el 2001. Segons els creadors, hi ha “enormes similituds entre els elements essencials d’’Eufòria’ i els que van fer famós el format d’’Operación Triunfo’”.


Ara, experts proposats per les productores de tots dos programes han exposat les dinàmiques, les normes i la presentació de cada un dels formats. En aquest punt és la jutgessa qui ha de decidir ara si ‘Eufòria’ és un plagi d’’OT’ o bé si hi ha diferències per esquivar els drets d’autor.

Què diuen les parts?

Cada una de les parts ha deixat clara la seva posició. La proposada per la productora Reset, Gloria Saltó, experta en comunicació audiovisual, diu que els programes tenen elements de reality per igual. "Eufòria també té elements de convivència fora d'aquell entorn, com per exemple, quan es reuneixen en un parc i parlen", ha considerat Saltó.


Per la seva banda, el catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat proposat per TV3, Alfonso Méndiz, diu que ‘OT’ és un programa de telerealitat, mentre que ‘Eufòria’ un concurs de soca-rel: "Comparar la convivència estreta que suposa dormir al mateix lloc a tenir simplement una trobada en un bar... Em sembla que són dos aspectes totalment diferents", ha valorat.

Per tant, la clau està a saber decidir-se d'acord amb el nivell de convivència entre els concursants de cada programa. La sentència encara no es coneix, i podria trigar unes setmanes. Si guanyen, els demandants volen una indemnització de 25.000 euros cada un i que 3Cat retiri el programa.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: