Logotip de Adolescents.cat

Per què se celebra el 28 de juny el dia de l’Orgull? Origen i significat

per Redacció, el 28 de juny de 2024 a les 22:30

Com cada 28 de juny, se celebra el Dia Mundial de l’Orgull, una data en què el col·lectiu LGTBI tractar de donar visibilitat a les identitats i orientacions sexuals oprimides al llarg de la història i reclama igualtat a la resta de la societat. La data recau en un episodi combatiu que mols assenyalen com el dia que va començar la lluita moderna pels drets del col·lectiu. 

Què hi ha darrere del dia de l’Orgull?

La revolta d’Stonewall es va produir la matinada del 28 de juny de 1969 en el pub Stonewall Inn, ubicat al barri Greenwich Village de Nova York. Aquella nit les forces policials es van presentar per sorpresa en el pub. La màfia que controlava aquell bar, subornava la policia setmanalment per anticipar-se a les batudes de la policia, però aquella nit no va funcional.


Com que era una cosa habitual, en un principi no van saltar les alarmes, però els federals van començar a detenir a homes per no portar un mínim de tres peces de roba, com marcava la llei llavors. Unes accions que van portar a les protestes i a què molta gent es reunís al voltant del bar. La situació es va anar posant més tensa i la policia va respondre amb una repressió encara més dura. Els disturbis van durar diverses hores i l’incident va acabar amb una trentena de detinguts i quatre policies ferits. La situació, però, es va anar repetint durant diversos dies després.

Aquelles nits de “lluita” es van convertir en una data assenyalada en el calendari i va donar inici a un seguit de reivindicacions per part de la comunitat LGTBI, que ha marcat l’inici d’una lluita sostinguda i constant.


El 28 de juny de 1970, primer aniversari dels fets a Stonewall, el Gay Liberation Front, va organitzar una manifestació a Nova York sota el lema ‘Come out! (Surt!), va passar per tota la ciutat fins a Central Park. Paral·lelament, es van organitzar les primeres concentracions de l’Orgull a San Francisco, Los Angeles i Chicago. Un any després, es van sumar altres ciutats importants com Boston o Dallas i ja cap al 1972 va arribar l’Orgull a Europa: el 29 d’abril a Munster, Alemanya; i tres mesos més tard, a Londres.

A Espanya, la primera concentració de l’Orgull es va celebrar el 1977 a Barcelona. Van participar unes 400 persones que van ser dispersades per la policia. A partir del 1978, la concentració de l’Orgull s’autoritza i comença a celebrar-se també a Madrid i altres ciutats.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: