Logotip de Adolescents.cat

Com saber quin és el millor mètode anticonceptiu?

per Redacció, el 27 de juny de 2024 a les 21:30

Escollir el mètode anticonceptiu adequat és una decisió important que pot influir significativament en la salut i el benestar de les persones. Amb una àmplia gamma d’opcions disponibles, des de mètodes hormonals fins a dispositius físics, és essencial conèixer les característiques de cada opció per poder prendre una decisió informada.

La doctora Mary Jacobson, a la revista Poosh, diferencia entre tres categories: els mètodes anticonceptius hormonals, els no hormonals i els d’acció prolongada.


Entre els primers es troba la píndola, l'anell i la injecció autoinjectable de progestina. A més d'una taxa bastant acceptable d'anticoncepció, aquestes solucions també disminueixen els períodes menstruals dolorosos, el sagnat abundant, l'endometriosi i, en el cas de la combinació de píndoles d'estrògens i progestina, també la probabilitat de patir càncer d'ovari i d'úter.
Per contra, i sempre segons aquesta especialista, tenen un gran factor negatiu: has de recordar-te de prendre la pastilla, d'autoinjectar-te les hormones o de reemplaçar el pegat o l'anell periòdicament.


Entre els segons hi ha els condons, el diafragma, el gel vaginal o la famosa marxa enrere, molt desaconsellable perquè “té una taxa de fracàs d'aproximadament el 22%”. La del preservatiu tampoc no és molt prometedora: és del 18% segons les dades del Centre per al Control de Malalties. I la del diafragma del 17%, a més d'augmentar el risc d'infeccions de la bufeta. La reina en aquesta categoria és clarament el gel vaginal: aquesta solució té una taxa de fracàs del 6%. En qualsevol cas, recorda que els condons són l'única barrera contra les infeccions sexuals.

Per últim, i entre els tercers, hi ha solucions molt més dràstiques com la lligadura de trompes, la vasectomia o l'implant de DIU. Dels dos primers no val la pena parlar-ne perquè molt probablement no estàs en el moment de vida adequat per renunciar a la teva fertilitat. I del tercer cal dir que, segons aquesta metgessa, és un dels més efectius que existeixen per la senzilla raó que no requereix gestió activa: te'l col·loquen a l'úter i allà es queda. Però el manteniment és només un factor a tenir en compte.

Abans de prendre una decisió, és recomanable parlar amb un metge o ginecòleg per obtenir una valoració personalitzada. Un professional de la salut pot ajudar a aclarir dubtes, proporcionar informació detallada i oferir recomanacions basades en l’estat de salut i les necessitats individuals.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: