El Tribunal Constitucional ha avalat la reforma legal que permet que les noies de 16 i 17 anys puguin avortar sense el consentiment dels pares. A més, s’estableixen els hospitals públics com a centres de referència per dur a terme aquesta pràctica.
D’aquesta manera, s’acaba amb l'obligació de tenir el consentiment patern per a les joves de 16 i 17 anys, un requisit que es va introduir el 2015 amb el govern del PP. El text també avala altres qüestiona rellevants: es prohibeix l’assetjament a les dones que acudeixen a avortar als centres mèdics, suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris i prioritza els hospitals de la sanitat pública com espais de referència per avortar.
La decisió del tribunal de garanties ha tirat endavant gràcies als set vots dels integrants del sector progressista del ple, mentre que els quatre conservadors hi han votat en contra. Els mateixos que van votar en contra de la sentència que va avalar la llei de l'avortament del 2010 i en contra de la que va avalar que l'assetjament a dones que avorten formi part del Codi Penal.
La reforma de la llei l’avortament es va aprovar definitivament el febrer de 2023 amb l'oposició del PP i Vox. A banda, d’eliminar el consentiment patern a les joves de 16 i 17 anys, també posava sobre la taula altres mesures.
Entre altres, tracta el tema de la salut menstrual, elimina els tres dies de reflexió abans de l’avortament i estipula la creació de registres d’objectors de consciència per tal que les intervencions siguin assumides majoritàriament a centres de sanitat pública.
Dit d'altra manera, qualsevol centre de ginecologia o obstetrícia ha de comptar amb professionals que facilitin l'avortament. Una altra de les mesures és que els centres de salut i serveis de salut sexual i reproductiva dispensaran la pastilla de l'endemà de manera gratuïta.