Logotip de Adolescents.cat

Superlluna de Maduixa o Mel 2024: quan és i des d’on es podrà veure a Catalunya

per Redacció, el 21 de juny de 2024 a les 12:00

Dos dies després del solstici d’estiu, el 22 de juny, sortirà per l’horitzó la lluna plena del solstici. És un moment important a l’astronomia perquè combina la llum plena amb el seu perigeu, el moment en què es troba més a prop de la Terra en la seva òrbita.

Per què es diu lluna de maduixa o mel?

El sobrenom de rosa o de maduixa no es deu al fet que la lluna es transformi de color rosa o vermell. El seu nom prové de diverses tradicions culturals i històriques. En algunes cultures europees, es coneix com la Lluna de Mel perquè els casaments sovint se celebraven aquest mes, i es creia que la dolçor de la lluna simbolitzava el temps de la lluna de mel dels recents casats.


D'altra banda, el nom de Lluna de Maduixa prové dels nadius americans, especialment de les tribus algonquines, que l'anomenaven així perquè coincideix amb la temporada de collita de les maduixes.

Quan i des d’on es podrà veure?

La superlluna de maduixa es podrà veure a tota la península juntament amb les Illes Canàries. Quan es veurà millor serà la matinada del divendres 21 al dissabte 22 de juny.


Per gaudir d'una vista òptima de la Lluna de Mel o Maduixa, es recomana buscar llocs amb poca contaminació lumínica i un horitzó clar. A continuació, es presenten alguns dels millors llocs a Catalunya per observar aquest fenomen:

  1. El Montseny: Aquesta muntanya ofereix una visió clara i nítida del cel, lluny de les llums de la ciutat. Les alçades del Montseny són ideals per a l'observació astronòmica.

  2. El Delta de l'Ebre: Aquesta àrea natural té un cel clar i obert, perfecte per a veure la lluna plena reflectida sobre les aigües tranquil·les del delta.

  3. El Parc Astronòmic del Montsec: Situat a la Serra del Montsec, aquest parc astronòmic és un dels millors llocs d'Europa per a l'observació del cel nocturn gràcies a la seva baixa contaminació lumínica.

  4. La Garrotxa: Aquesta comarca volcànica ofereix paisatges espectaculars i un cel nocturn clar. Les zones rurals de la Garrotxa són ideals per gaudir de la Lluna de Maduixa sense distraccions.

  5. Montserrat: Les muntanyes de Montserrat, amb les seves formes úniques i la seva proximitat a Barcelona, ofereixen una combinació perfecta de bellesa natural i accessibilitat per a una nit d'observació celestial.

Consells per veure millor la superlluna

  1. Allunyar-se de la contaminació lumínica: Trieu un lloc allunyat de les ciutats i les àrees amb molta il·luminació artificial. Això permetrà una visió més clara i nítida de la lluna.

  2. Arribar d'hora: Arribeu al lloc d'observació abans de la sortida de la lluna per assegurar-vos de tenir el millor lloc possible. La lluna començarà a sortir per l'horitzó al voltant de les 21:00 h.

  3. Portar roba adequada: Encara que sigui estiu, les nits poden ser fresques, especialment en zones muntanyoses. Porteu roba d'abrigar i una manta per estar còmodes.

  4. Utilitzar binocles o telescopis: Tot i que la lluna plena és visible a simple vista, uns binocles o un petit telescopi poden oferir una vista més detallada de les seves característiques.

  5. Portar una cadira o estora: Estar assegut còmodament farà que l'experiència sigui més agradable. Una cadira plegable o una estora de pícnic poden ser molt útils.

  6. Verificar la previsió meteorològica: Abans de sortir, comproveu la previsió del temps per assegurar-vos que el cel estarà clar i lliure de núvols.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: