Cada 23 de juny, la Nit de Sant Joan encén fogueres arreu de Catalunya i altres parts, celebrant una de les festes més antigues i arrelades a la nostra cultura. També és coneguda com la nit més curta de l’any i està plena de rituals i tradicions que han passat de generació, mantenint viva una connexió especial amb la natura, el foc i l’aigua.
A prop de les platges, el ritual de banyar-se a mitjanit és molt comú. Capbussar-se al mar a mitjanit és considerat un acte de purificació i renovació, aportant sort i bona salut. La creença popular diu que les aigües tenen propietats màgiques aquesta nit.
Un altre costum estès és el d’escriure desitjos en petits papers i llançar-los al foc. Aquesta pràctica simbolitza la transformació i l’esperança, ja que es creu que el fum porta els desitjos al cel, on poden ser escoltats. A més, moltes persones aprofiten per escriure allò negatiu que volen deixar enrere, fent que les flames esvaeixin els problemes i les energies negatives.
Si vols que durant el solstici d’estiu l’amor es reforci, es diu que cal encendre dues espelmes vermelles, escriure el nom de la persona estimada en un paper i guardar-lo sota el coixí juntament amb la cera freda de les espelmes consumides.
Un dels rituals més místics de la nit és l’encens. Primer encén l’espelma i, amb aquesta, la barreta de resina aromàtica vegetal que més t’agradi. Agafa tres papers blancs i escriu un desig en cada un. Doblega cada paper i crema’ls un per un amb la flama de l’espelma. Després, deixa l’espelma a terra, salta per sobre tres vegades i deixa que es consumeixi amb l’encens. Finalment, tira al mar, al riu o a l’aigua corrent les restes de l’espelma, la cendra del paper i l’encens.
La creença diu que aquests tres desitjos es faran realitat durant els pròxims 12 mesos.