Logotip de Adolescents.cat

Com evitar que les teves fotos d’Instagram i Facebook s'utilitzin per entrenar IA

per Adolescents.cat, el 12 de juny de 2024 a les 12:00

Amb el creixement exponencial de les tecnologies d'intel·ligència artificial (IA), cada vegada és més comú que les empreses utilitzin dades de xarxes socials com Instagram i Facebook per entrenar els seus models. 

Aquestes dades sovint inclouen fotos personals dels usuaris, generant preocupacions sobre la privacitat i el consentiment. Per això, és essencial conèixer les mesures que es poden prendre per protegir les nostres imatges i evitar que siguin utilitzades sense el nostre permís.


Meta començarà a entrenar els models Meta AI amb publicacions dels seus usuaris si no s’hi oposen. Això vol dir que podran fer servir fotos, textos i fins i tot gravacions d’àudio que hagi fet a través de les seves publicacions. És el que es desprèn de l’actualització dels termes i les condicions d’utilització que entrarà en vigor el 26 de juny.

Com evitar-ho?

Instagram

  1. El primer que has de fer és accedir al perfil del teu compte –les tres ratlles a dalt a la dreta–, seleccionar Informació i clicar a l'apartat Política de privacitat. Després trobaràs la plantilla d'IA generativa a Meta. Clica-hi. A continuació, clica a l'apartat Com utilitza Meta les dades per a models d'IA generativa. En el següent pas s'obre un text llarguíssim, però has de baixar fins que vegis l'hipervincle que diu Dret a oposar-te.


  2. Saltarà una pàgina on has d'emplenar obligatòriament els apartats del país de residència, correu electrònic i una finestra en la qual explicar "de quina manera t'afecta aquest tractament de les dades".

  3. En aquest apartat et recomanem que hi posis el següent text: “No dono el meu consentiment perquè Meta utilitzi les imatges, vídeos, àudios o qualsevol contingut multimèdia pujat per mi a cap de les plataformes que formen part del grup empresarial Meta en l'actualitat o en el futur (Instagram, Facebook, WhatsApp i qualsevol altra xarxa social que Meta pugui fundar o comprar en el futur) per a cap ús relacionat amb la Intel·ligència Artificial”.

  4. Un cop enviat, i per confirmar el procediment, rebràs un codi al teu correu per assegurar-se que ets tu qui ho sol·licita. I, finalment, de tornada, rebràs un correu electrònic que confirma la recepció de la teva oposició, amb un text que dirà alguna cosa així: "Hem revisat la sol·licitud i acceptem la teva objecció”.

Facebook

  1. En aquest cas és preferible entrar des de l'ordinador i clicar al teu perfil (el que apareix a la dreta, en un cercle), obrir la pestanya Configuració i privacitat.

  2. A continuació, s'ha d'anar al Centre de privacitat i, a l'apartat Temes sobre privacitat, clicar a la finestra IA generativa a Meta, i procedir com a Instagram: baixant fins a l'enllaç "Dret a oposar-te" i emplenar el mateix formulari en el qual s'especifica que no es vol que les dades d'aquest compte serveixin per entrenar la IA de Meta.

Finalment, cal aclarir que per molt que Meta sigui propietària de WhatsApp, Instagram i Facebook, de moment aquest canvi no afecta el que es comparteix per WhatsApp.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: