Logotip de Adolescents.cat

Com detectar i prevenir les ITS més comunes

per Redacció, el 19 de desembre de 2023 a les 10:00
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un grup de malalties que es contagien durant les relacions sexuals amb una persona infectada.

La majoria d'elles es curen a través d'un antibiòtic, però algunes poden comportar greus problemes per a la salut si no es tracten.


Com expliquen des de 3Cat, "els virus, bacteris o paràsits que les provoquen se situen normalment a la vagina, el penis, l'anus o la boca, però també en altres òrgans o zones del cos, com la pell".

Les més esteses són:

  • La gonorrea, la clamídia i la sífilis, provocades per bacteris.
  • Les berrugues genitals i venèries (condilomes acuminats), l'herpes genital, les hepatitis A, B i C, el virus del papil·loma humà, la sida (VIH) o la verola del mico, provocades per virus.
  • La tricomonosi (que provoca vaginitis i uretritis) i la pediculosi púbica (lladelles al pubis, aixelles o barba), la sarna o els fongs, entre les parasitàries.

Com prevenir-les?

  • Fent ús de preservatius tant masculins com femenins, i de barreres de làtex.
  • Coneixent els riscos d'aquestes infeccions i com evitar-les.
  • Sent conscient de la responsabilitat de cadascú, tant per no contagiar-se com per no transmetre-les als altres.
  • Fent proves per a la detecció precoç.
  • Tenir una bona higiene.

Quins són els símptomes?


Entre els símptomes principals es troben picor, coïssor o irritació a la zona genital. En el cas de les dones podem trobar un augment del flux vaginal i canvi en el seu color. I, en el cas dels homes, secreció anormal del penis o inflamació dels testicles.

També es pot experimentar dolor en orinar o al baix ventre, relacions sexuals doloroses, pèrdua de sang anormal després de les relacions sexuals, o úlceres o nafres doloroses als genitals, tant en homes com en dones.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: