L'últim informe de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU) ha conclòs que hi ha una falta d'equitat a l'hora d'accedir als graus universitaris. L'estudi ha analitzat les notes dels alumnes de Batxillerat a nivell estatal en funció de la titularitat del centre -públic, concertat i privat- i les ha comparat amb les qualificacions a les PAU.
Una de les principals evidències ha estat que
en els últims 7 anys s'han reduït el nombre d'alumnes amb aprovat just al batxillerat i han augmentat els excel·lents. Tot i que això ha passat a tots els centres, als concertats i privats ha estat més notable que als públics. Això podria indicar que els alumnes d'aquests centres poden estar més ben preparats o tenir una posició socioeconòmica que els permet tenir més recursos i oportunitats.
Tot i això,
s'ha observat que els excel·lents disminueixen a la selectivitat, sobretot en el cas dels centres concertats i privats, on la diferència és més gran. Però, com que a l'hora de calcular la nota d'accés als graus té més pes la de batxillerat (60%) que els exàmens de les PAU (40%), els alumnes de centres públics acaben amb una nota més baixa que la resta.
A més, els resultats de les PAU canvien segons la comunitat autònoma.
Catalunya és el lloc on menys alumnes de centres públics aproven el batxillerat amb excel·lent i a la selectivitat només un 4,3% de l'alumnat aconsegueix treure entre un 9 i un 10.
L'OSU demana
més coordinació i unificació de criteris per tal que els resultats entre comunitats no siguin tan diferents. A més, demana que
pesi més la nota aconseguida a les PAU i no la de batxillerat, així com també reclama més transparència i
que es facin públiques les notes de batxillerat i de les PAU a tots els centres.