Logotip de Adolescents.cat

Xavi Pascual, director Strenes Urbana: «D'aquí a uns mesos hi haurà més artistes urbans consolidats»

per Alexandra Codina, Pep Simó, Tere Cànovas i Silvia González, el 26 de maig de 2023 a les 12:06
L'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm va acollir el passat 13 de maig Strenes Urbanes. Un festival dedicat exclusivament a aquest gènere musical i que deixa clar que la música urbana arriba amb força en l'escena catalana.

I ho fa amb noms com The Tyets, 31 FAM, Figa Flawas, Mushka o Flassy Ice Cream. Però com s'explica l'auge d'aquest gènere urbà a Catalunya? Ha vingut per quedar-se o només és una tendència musical del moment? Ens ho explica l'organitzador de Strenes Urbanes, Xavier Pascual:

1. Com expliques aquest auge de la música urbana a Catalunya i aquest "boom" d'artistes i grups catalans d'aquest gènere que hi està havent en aquest moment?
La música urbana és una manera d'etiquetar tota aquesta nova música que hi està havent i que pot provenir més del hip-hop, del Pop o fins i tot de la bachata o de la sardana com estem veient. No deixa de ser una resposta de què està passant a escala estatal i internacional, on ara mateix és la música que regna a les llistes, a les discoteques i a les pistes de ball. I està clar que Catalunya és un reflex de què està passant mundialment.

2. Per què heu decidit fer un festival concret dins del Festival Strenes només amb música urbana?
Els nostres festivals sempre són, d'alguna manera, com una eina pel sector. L'Acústica és com la foto finish de l'estiu i és una imatge del que està passant a Catalunya en l'àmbit musical. I Strenes és aquell espai on anar a presentar les noves novetats musicals que no existien. Com que hi ha tantes novetats del que podem etiquetar com a "urbana", hem pensat que calia un festival centrat només en aquest gènere i que també tingui un llenguatge i una tipologia pròpia. És a dir, que vagi una mica amb l'"onda" del que busca aquest públic, aquests artistes i aquest sector.
 

3. Com valores aquesta primera edició?
La veritat és que ha tingut un impacte molt rellevant. Se n'ha parlat molt i hem detectat que pràcticament tothom del sector d'artistes que no actuaven, però que són cabdals, com per exemple The Tyets, 31 FAM o la Julieta, estaven allà. I això ens ha semblat molt positiu perquè veiem que hi ha una escena que necessita i que vol un festival com aquest. Estem molt contents d'aquesta primera edició.

4. Com creus que evolucionarà aquest gènere en el futur? Creus que es quedarà només en una tendència del moment o ha vingut per quedar-se en el panorama català?
Jo crec que més que una tendència, és que hi ha molta gent jove fent aquesta música i si continua fent-ne, serà aquest gènere urbà o derivats. Jo crec que sí, que tenim uns anys al davant molt plens de música nova, feta per gent jove i que, potser no és ben bé urbà, però que no és el que estàvem acostumats fins ara.

5. I per què creus que ha tardat tant a arribar a Catalunya?
Bé... Fa temps que hi ha grups de música urbana. A més, hi ha hagut dos anys de pandèmia que han parat el món. D'alguna l'any passat era el primer que tornàvem a la normalitat i potser tot aquest auge hagués vingut abans. Però al final va una mica amb la línia del que està passant a escala mundial.

6. Quins creus que són ara mateix els referents en matèria urbana?
Està clar que The Tyets és el grup número 1 de l'escena. Però també hi ha un grup d'artistes com 31 FAM, Figa Flawas, Mushka, Flashy Ice Cream, Julieta que no és ben bé urbana, però que seria com un pop urbà. El que hi ha és molta nova música i és un gènere que pugen i baixen els artistes de manera molt ràpida. És a dir, que jo crec que hi ha bastants artistes consolidats ara, però és que n'hi poden haver quatre o cinc més d'aquí a uns mesos.

7. Creus que aquesta música pot arribar a fora de Catalunya?
Sí. De fet, les cançons de The Tyets o "Mussegu" de Figa Flawas han estat de les més virals de Catalunya. També hi ha hagut molts tiktoks de gent coneguda. Per tant, la meva pregunta és: si aquestes cançons s'han viralitzat i han estat de les cançons més escoltades a Espanya les últimes setmanes, si molta gent deia que estava escoltant música en català per primera vegada, i si els anglesos escolten música amb castellà, per què no els espanyols poden escoltar música en català? Penso que el tema idiomàtic cada vegada està menys lligat al tema polític. I bé, per què no? És una cosa que pot passar.

 


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: