La selectivitat són els exàmens que han de superar tots els alumnes que vulguin accedir a la universitat. Tot i que l'ideal seria que tot el país tingués els mateixos exàmens, cada regió té un model d'examen diferent.
Quan va començar la pandèmia de la covid-19, els exàmens i les proves d'avaluació es van adaptar a la situació, però a poc a poc tot està tornant a la normalitat. De fet, l'any 2024 entraran en vigor alguns canvis i
es podrà tornar a escollir entre Història d'Espanya o Història de la Filosofia.
Sigui com sigui, el fet que els alumnes de cada comunitat es presentin a exàmens diferents implica que no tots tenen les mateixes oportunitats. És per això que s'està intentant
reduir les diferències entre comunitats autònomes, però de moment la bretxa continua sent gran.
L'any 2022 es va observar que e
l 99,36% dels alumnes de La Rioja van superar la prova, seguits del 98,14% de Castella i Lleó, el 97,79% de la Comunitat Valenciana, el 97,73% de Navarra i el 97% d'Aragó.
La comunitat autònoma amb menys aprovats va ser Múrcia, amb un 93,1%.
Els resultats depenen, no només de com de preparats estan els alumnes, sinó també de les condicions. Per exemple,
és obligatori que les faltes d'ortografia restin punts als exàmens, però no resten el mateix a tots els llocs. A Madrid és on més resten, poden arribar a restar fins a 3 punts.
Així doncs,
no tots els alumnes tenen les mateixes oportunitats, ja que depèn de la comunitat autònoma on s'examinin. Amb el pas del temps, però, s'espera que això hagi canviat.