Logotip de Adolescents.cat

Com evitar que t'estafin a través d'un codi QR

per Redacció, el 5 de gener de 2023 a les 06:00
Els codis QR han passat a formar part de la nostra vida. Els fem servir sempre que anem a un restaurant per veure la carta, per entrar a la web d'una botiga, per accedir a més informació sobre esdeveniments... Hem de saber que, tot i que no és el meu comú, ens poden estafar a través d'aquests codis QR.

Quan escanegem un codi amb la càmera del nostre mòbil, és possible acabem a una web de 'phishing' o instal·lant un malware o virus. En el cas de 'phishing', es tracta d'un delicte que se sol produir arran d'una suplantació d'identitat. Segur que et sonen casos de persones que els ha arribat un mail del banc i els han acabat robant diners.


Pel que fa als codis QR, existeix el "QRising", que consisteix a què el ciberdelinqüent genera codis fraudulents que, al ser llegits pel teu mòbil, instal·len malwares o et roben dades personals i bancàries amb la finalitat de robar-te diners.

També existeix el "QR Invers", que consisteix a què el ciberdelinqüent s'ofereix a pagar un producte a través d'un QR. Així, la víctima creu que en escanejar-lo estarà rebent diners, però en realitat li estaran robant diners i/o dades personals.


Aquestes estafes permeten robar dades bancàries i per això cal anar tant amb compte. Els QR físics també poden haver estat manipulats, així que sempre ens hem d'assegurar que compleix els estàndard d'un URL i que és segura (https). Els llocs on més solen actuar els ciberdelinqüents és a restaurant i a parquímetres, a través de QR falsos col·locats a sobre l'original.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: