Logotip de Adolescents.cat

Molta gent pateix aquesta fòbia, tu també?

per Adolescents.cat, el 7 de desembre de 2022 a les 07:50
Alguna vegada has sentit por de despullar-te? Ja fos a la platja, a la piscina, al vestidor de l’escola… És una fòbia molt més comuna del que sembla i s’anomena “deshabiliofòbia”.

Les persones que pateixen deshabiliofòbia ho passen molt malament quan s’han de treure la roba davant d’altres persones, encara que sigui parcialment. Com explica la psicòloga Erica S Gallego a la revista Harper’s Bazaar, “les persones que pateixen aquesta fòbia senten una por intensa en les situacions en les que s’han de treure la roba, com a la platja o piscina, al gimnàs, a un consultori mèdic o al tenir relacions sexuals. En casos extrems poden passar inclús en situacions en les que no hi ha una altra persona a prop, el sol fet d’imaginar que algú pugui veure el seu cos nu, crea una gran angoixa”.


I quines poden ser les causes de la deshabiliofòbia o por a despullar-se?



Pot ser un fet traumàtic del passat que ha deixat petjada, pot ser una falta d’autoestima general i, per suposat, pot ser causa de la pressió social que sentim per encaixar dins uns cada cop més gran amb els “inputs” constants que rebem a través de les xarxes socials.


Què podem fer per gestionar millor la deshabiliofòbia?



La psicòloga Gallego recomana el següent:

Reconèixer el problema, pensar en quina pot ser la causa i també les conseqüències que comporta.
Trencar el tabú i parlar-ne sense por.
Aprendre a relaxar-se a través de tècniques com el ioga, la meditació, etc.
Demanar ajuda a un/a professional i treballar-ho
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: