La pandèmia va tenir un gran impacte en la salut mental dels adolescents de Catalunya. De fet, dos anys després del seu inici encara es noten les seqüeles.
La més greu: un 8,8% dels alumnes diu que cada dia o gairebé cada dia sent que té ganes de morir-se o d'adormir-se i no tornar-se a despertar més, i un 5,9% pensa amb la mateixa freqüència en autolestionar-se.
Són dades d'una macroenquesta dels departaments d'Educació i Salut en què hi van participar 267.000 adolescents i que ahir va avançar TV3.
Es tracta del sondeig més gran que s'ha fet mai a Catalunya sobre la salut mental dels joves.
Suport emocional
L'enquesta també pregunta sobre els suports que tenen els adolescents quan noten malestar emocional. En aquest sentit,
la majoria, el 73%, busca ajuda en els amics, mentre que un 35,9% diuen comptar amb el seu tutor/a per explicar-li els problemes.
Però també hi ha joves que se senten sols:
un 8,6% expressen que no poden comptar amb ningú quan estan malament, i un 14% afirmen que les seves famílies i amics/gues mostren poc interès en allò que els passa.
Al gener, s'enviaran els resultats de l'enquesta a cada centre, per tal que cada un d'ells pugui adoptar solucions individualitzades. A més, està en marxa el Pla de Benestar Emocional que té com a objectiu promoure la salut mental
i donar més eines als centres educatius per a fer-ho.