Logotip de Adolescents.cat

Com superar una ruptura amorosa? Això diu la ciència

per Redacció, el 7 de setembre de 2022 a les 07:49
L'antropòloga Helen Fisher ha afirmat que els índexs de testosterona, una hormona clau en el procés de l'enamorament, augmenten quan els dies són més llargs, és a dir, a l'estiu. L'amor és passional, fresc i distès; a tothom li agrada la sensació d'escalfor i nervis que s'estén pel pit quan estàs enamorat. Però, què passa quan l'amor s'acaba? O encara pitjor: què passa quan la persona estimada no vol seguir amb la relació?

És quan es dona la ruptura de la parella, el que en llenguatge popular es coneix sota el nom de "el cor trencat". La psicòloga conductista i experta en parelles, Jo Hemmings, explica que desencadena una sensació aclaparadora difícil d'apagar. "És un estat provocat per una pèrdua emocional devastadora", defineix l'especialista a la BBC. Tot i que sembla que mai es podrà superar el dolor, hi ha bones notícies: passar pàgina és possible

Hemmings indica que una ruptura amorosa té cinc etapes del dol: negació, ira, negociació, depressió i acceptació. Per això, el primer instint que tenen les persones amb la síndrome del cor trencat és anar de discoteca en discoteca i ofegar les penes en begudes alcohòliques. Una estratègia que, com indica la ciència, gairebé mai dona resultat.

Com superar una ruptura


Superar a l'ex pot trigar dies, setmanes o anys, no hi ha una fórmula màgica. Però, tard o d'hora, se'n surt. Una sèrie d'investigacions publicades a The Journal of Positive Psychology va determinar que hi ha tres estratègies de superació: pensar en característiques dolentes de l'exparella, admetre els sentiments que et desperta la situació actual i distreure't amb estímuls positius. Així, una combinació d'aquests tres mètodes és un bon punt de partida. Per la seva part, la psicòloga Jo Hemmings va suggerir més antídots per lluitar contra el cor trencat:
  • "Dona't temps": no intentis superar-ho ràpid. Les coses prenen el seu temps i forçar-ho pot empitjorar el procés. 
  • "Parla de com et sents": cal exterioritzar els sentiments i comunicant-te amb els familiars i els amics és la millor forma.
  • "Elimina tot el que et porti records dolorosos, com ara fotografies, cartes o regals": desfer-te d'aquesta mena d'objectes afavoreix que la persona prengui consciència que arriba una nova etapa personal.
  • "Bloqueja'l de les xarxes socials": veure repetidament les seves fotografies no ajuda en res. Cal no trucar-li ni posar-se en contacte. 
Els anteriors són consells aplicables per quan la parella ha trencat la relació sense que fos un desig mutu. Ara bé, què succeeix quan vols allunyar-te d'algú que et remou sentiments, però que és una persona tòxica sense responsabilitat afectiva? Per això, la diva del pop Dua Lipa, amb el seu tema New rules, va oferir una guia:
  • Pas 1: no li agafis el telèfon, especialment si és més tard de les 12 de la nit. Normalment, l'altra persona sol estar sota els efectes de l'alcohol i "res bo pot sortir d'allà".
  • Pas 2: no reprenguis el contacte amb ell.
  • Pas 3: no et creguis el "podem ser amics", perquè sol ser una excusa per mantenir el contacte i retornar a la dinàmica amorosa de la qual es fugia en un primer moment.
Sigui com sigui, el que la ciència indica és que cada persona necessita el seu temps i espai. No hi ha una recepta definitiva per superar una ruptura amorosa, però els anteriors són consells que faciliten el fet de passar pàgina. 

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: