Per combatre el canvi climàtic i evitar el seu empitjorament és molt necessari deixar enrere les fonts d'energia contaminants i donar pas a fonts d'energia sostenibles com l'aire o el sol.
La transició, però, no està sent gens senzilla i està provocant una pujada del preu de la vida que els especialistes coneixen com a
greenflation (inflació verda).
Però, tot i que aquesta transició estigui suposant alguns inconvenients, quedar-nos com estàvem seria encara pitjor, ja que a més de ser una irresponsabilitat cap al planeta i els animals, també suposaria onades de calor, sequeres i inundacions. Així doncs, es podrien perdre encara moltes més collites, les estructures podrien patir danys i es podrien donar pèrdues econòmiques.
Fer aquesta transició és necessari, però no s'està fent correctament. El problema ha estat que s'ha trigat molt fer-la i s'està duent a terme de manera desordenada i desigual, ja que moltes potències mundials i empreses encara no han aposat per l'energia neta. De fet, com explica l'economista Silvia D'all'Angelo, hi ha una
"manca d'inversió suficient en les fonts d'energia necessàries per realitzar la transició dels combustibles fòssils a les energies renovables" i aquestes últimes no s'han desenvolupat per a cobrir el buit que deixen els combustibles fòssils.
Per tant, com que actualment
hi ha una elevada demanda d'energies renovables i poca oferta, els preus han pujat. Així doncs, tot el procés pel qual passa un producte des de la fabricació fins a la distribució té uns preus més elevats i, com a conseqüència, el producte també. A més, les noves tecnologies d'energia renovable requereixen certs minerals com coure, liti i cobalt, els quals també tenen un preu bastant elevat.