Logotip de Adolescents.cat

Coses que es fan sovint per WhatsApp i que són il·legals

per Redacció, el 5 de març de 2022 a les 06:00
Aquest febrer va fer 13 anys que WhatsApp va començar a funcionar i va revolucionar el món de les apps de missatgeria. Encara que ja faci més d’una dècada que és a les nostres vides i continua havent algunes dades de l’aplicació –sobretot aquelles més relacionades amb l’àmbit legal- que són poc conegudes.

I és que hi ha comportaments habituals a WhatsApp que poden ser considerats delicte i cal ser-ne conscients. Eduard Blasi, professor col·laborador dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC i expert en protecció de dades, en detalla alguns.

1. Enviar captures de pantalla d'una altra persona sense el seu consentiment


Cal tenir en compte que a les captures de pantalla es mostren converses que poden identificar una persona de manera directa o indirecta, fet que podria comportar una infracció en matèria de protecció de dades. A més de la infracció per protecció de dades, en funció del tipus de conversa, les persones afectades podrien reclamar una indemnització per danys i perjudicis, per una possible lesió del dret a l'honor o a la intimitat.

Texting Waiting GIF - Texting Waiting Water Drop - Descubre & Comparte GIFs

2. Difondre imatges, àudios o vídeos d'una tercera persona sense permíst


L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha imposat sancions econòmiques per haver difós contingut audiovisual de terceres persones sense permís. Per exemple, per haver gravat una actuació policial i haver-la difós sense ocultar cap dada o, en casos més greus, per haver compartit fotografies íntimes d'una tercera persona mitjançant WhatsApp. A més, la persona afectada podria reclamar una indemnització per danys i perjudicis, per una possible lesió del dret a l'honor, a la intimitat o a la pròpia imatge.

3. Crear un grup de WhatsApp professional sense demanar autorització


La creació de grups de WhatsApp tampoc no està al marge de la normativa de protecció de dades. De fet, per afegir una persona en un grup de WhatsApp professional cal demanar-li prèviament el consentiment. Fa poc, l'Agència Espanyola de Protecció de dades va imposar una sanció a un club esportiu perquè havia creat un grup de WhatsApp i hi havia afegit una exsòcia.

Texting Fast GIF - Texting Fast Curly Hair - Descubre & Comparte GIFs

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: