Logotip de Adolescents.cat

T'has de tornar a vacunar? Quan et tocarà? Guia sobre la dosi de record

per Redacció, el 14 de gener de 2022 a les 12:15
Més del 85% dels catalans majors de 12 anys han rebut la pauta completa de la vacunació contra la Covid-19, un percentatge que s'ha incrementat amb el passaport Covid.

Però l'alta transmissió per l'òmicron i la davallada d'immunitat amb el pas del temps ha dut les autoritats a administrar dosis de record. Ja l'han rebuda 2,4 milions de catalans. Aquest divendres Salut les ha estès als de 30 a 39 anys i ara la situació queda així:

Qui pot rebre la tercera dosi? Tots els majors de 30 anys, però tenen prioritat les persones de més edat, i en concret, els majors de 40 anys, pel seu risc potencial davant la malaltia. També poden rebre la dosi de record els vacunats amb Janssen, que era monodosi, i per a aquestes persones és la segona punxada contra la Covid que rebran.

Quan? Tothom ha d'esperar cinc mesos entre la vacunació completa i la dosi de reforç, i ja no sis com fins ara. Hi ha una excepció: els vacunats amb el fàrmac d'AstraZeneca o amb el de Janssen només cal que esperin tres mesos.

Com es pot demanar hora? Es pot demanar cita per a la dosi de record a la pàgina web http://vacunacovidsalut.cat i, paral·lelament, s’estan reactivant els punts de vacunació poblacionals. Els destinataris de la vacuna de record també aniran rebent SMS, però el més recomanable és demanar cita via web.

Quins seran els següents? Els menors de 30 anys, perquè Sanitat va ampliar a tots els majors de 18 anys la població que es pot vacunar amb la dosi de record. No hi ha previsió de quan s'obrirà aquesta franja a Catalunya, però seguint el criteri de prioritzar l'edat és possible que s'esperi que rebi la dosi addicional un percentatge important de la població de més de 30 anys.

És "obligatòria"? Per ara, no, però és molt recomanable per poder augmentar la protecció davant la Covid-19, sobretot en plena sisena onada. També és necessària per a l'obtenció del certificat Covid si han passat nou mesos des que es va completar la pauta, que és de dues dosis, una en el cas de Janssen.

Quina vacuna rebran? En principi, totes les terceres dosis seran amb vacunes de Pfizer i Moderna -en aquest cas, amb mitja dosi perquè té una concentració més alta. Els estudis científics demostren que són les més efectives, també combinades amb les altres.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: