Logotip de Adolescents.cat

Vídeos masclistes a TikTok: les dones presentades com a objectes i missatges de menyspreu

per Redacció, el 23 de desembre de 2021 a les 10:28
TikTok està ple de vídeos que promouen la igualtat i que denuncien injustícies. Per desgràcia, però, també hi ha moltíssims continguts amb el masclisme com a protagonista. De fet, un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya alerta del paper d’aquesta xarxa social en la normalització de la violència.

L'organisme ha analitzat 15 vídeos amb audiències molt elevades, 77 milions de visualitzacions i més de 10 milions de "likes" en total, fets en català o castellà. La conclusió és que "el mateix missatge masclista es reprodueix i es replica de manera massiva tant dins la xarxa social com a la resta de plataformes" per la gran capacitat de viralització que té TikTok. 

 

En el 93% dels vídeos analitzats, les dones es presenten com a un objecte o possessió i fins i tot són tractades de manera vexatòria amb insults i comentaris de menyspreu. Al canal 3/24 han recollit algunes d’aquestes gravacions. 


Per exemple, en un dels vídeos de TikTok analitzat es pot escoltar aquest missatge: "Entro a la disco está lleno de gatitas, estoy buscando cuál es mi favorita. Soy un cazador, todas me vigilan, mira esa nena, hoy la pongo fina. [Mou la pelvis simulant estar tenit sexe.] Otro trofeo directo a mi vitrina."

Realment és molt preocupant que aquests tipus de continguts siguin dels més vistos a les xarxes socials, ja que normalitzen la violència envers les dones. De fet, un estudi de Save The Children de l'octubre conclou que el nombre d'homes que nega o limita la importància de la violència masclista ha crescut en els últims anys: un 20% dels nois afirma, directament, que no existeix.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: