L'1 de desembre es commemora el
Dia Mundial de la Sida. Aquest dia vol donar suport a les persones que viuen amb el VIH cada dia i recordar totes les que han mort.
I és que la sida, per desgràcia, s'ha endut moltes vides i
té una història plena de prejudicis. La malaltia es pot transmetre de diferents maneres, la més comuna, però, és a través del sexe sense protecció. Això va fer que afectés especialment homes homosexuals o dones trans, que com que no tenien risc de quedar-se embarassats, no utilitzaven protecció.
El VIH va començar a causar una gran quantitat de morts al voltant dels anys 80, i com que
afectava gairebé només a la comunitat LGTBI, se'ls va estigmatitzar i criminilitzar.
Fotograma de la sèrie 'Pose'
Les persones amb la malaltia, i durant un temps totes les persones LGTBI a causa de l'estigma que es va crear, eren rebutjades per part de la societat. Al principi d'aquesta 'pandèmia', que ha causat la mort d'entre 25 i 30 milions de persones, els metges es negaven a tractar als pacients, ja que no sabien exactament com es transmetia, la qual cosa va causar que
moltes persones morissin soles i abandonades.
Fins el 1996 no va existir un tractament realment funcional, encara que sí que va haver-hi alguns medicaments previs que aconseguien allargar la vida causant, però, molts efectes secundaris. El VIH va evidenciar que
els governs i les autoritats de l'època no es preocupaven pel col·lectiu LGTBI, ja que van trigar anys a reaccionar i impulsar la recerca per a trobar la cura.
Manifestació del grup 'Act Up', que lluitava contra la passivitat del govern dels EUA
Personalitats tan famoses com Freddie Mercury, que va anunciar que tenia sida poc abans de morir el 1991, van ajudar a visibilitzar la malaltia. Tot i això, avui dia encara existeix l'estigma cap als pacients amb VIH.
Aquí us deixem una llista amb pel·lícules i documentals que expliquen la lluita que van portar a terme moltes persones i col·lectius que van aconseguir que es comencés a investigar la malaltia.