Quan una persona es tatua, el cos reacciona físicament a aquest element 'intrús' que és la tinta, però també hi ha reaccions mentals que expliquen, per exemple, el component addictiu que pot arribar a tenir aquesta pràctica. Què li passa al nostre cos quan ens tatuem?
1. La pell està formada per diferents capes: epidermis, dermis i hipodermis.
La tinta dels tatuatges ha d'arribar fins a la segona capa, perquè la pell de l'epidermis es renova constantment i si no el tatuatge s'esborrarà. D'altra banda, si l'agulla s'introdueix fins a la tercera capa, el tatuatge es veurà borrós, perquè aquesta té una textura més grassa que les altres capes.
2. Les agulles entren en contacte amb la pell a una
velocitat de 50.000 punxades per minut. La causa del dolor és que durant el procés, l'agulla perfora vasos sanguinis superficials, i és per això que la pell pot arribar a sagnar una mica. Amb cada punxat es connecten l'epidermis amb la dermis, i l'agulla allibera petites gotes de tinta que omplen aquest espai. El que passa és que es creen petits canals connectats plens de tinta que donen forma al dibuix.
via GIPHY
3. Com que els tatuatges no són un element natural, quan el cos sent les punxades
llança unes cèl·lules de defensa per a protegir la pell. Aquestes cèl·lules tanquen la tinta per protecció, i això fa que la tinta s'assequi i no es mogui cap a altres parts de la pell.
4. Les
cèl·lules macròfagues, programades per a eliminar virus i bacteris, són les encarregades que la pell no s'inflami. Aquestes cèl·lules es 'mengen' la tinta per a poder eliminar-la de l'organisme, encara que només aconsegueixen suavitzar el tatuatge. Aquesta és la raó per la qual els tatuatges passen de ser completament negres a grisos foscos.
5. A causa de la sensació de dolor que provoca tatuar-se, les glàndules suprarenals comencen a sintetitzar
adrenalina, i això fa que el nostre ritme cardíac s'acceleri, les pupil·les es dilatin, la pressió sanguínia augmenti, la freqüència respiratòria creixi, s'aguditzin els sentits i s'estimuli la memòria. És a dir, tots els efectes que podem tenir són una sensació que el nostre cos interpreta com a perillosa.
5. Com que el cos necessita calmar el dolor, el cervell comença a produir
analgèsics naturals, i quan el tatuatge s'acaba, et sents molt relaxat. Això suposa que els tatuatges tenen un
component addictiu molt fort.
Un tatuatge no deixa de ser una ferida, així que cal cuidar la pell, perquè poden aparèixer infeccions, al·lèrgies, picors, enrogiment o inflamació. Abans de prendre la decisió de fer-te un tatuatge, tingues clar que t'acompanyarà tota la vida.